2014-02 foodservice -0,7%

Foodservice zet stabiele lijn door
Horeca viel na een goede eerste periode weer iets terug, maar zit nog steeds 1% boven vorig jaar. De cateringsector deed het juist een stuk beter en is in de tweede periode van dit jaar stabiel, met dank aan de bedrijfscatering. Foodservice totaal daalde met 1% iets harder door de invloed van petrol.

Bedrijfscatering leeft op, zorginstellingen minder negatief
Carnaval viel dit jaar in maart (periode 3), waardoor er in vergelijking met vorig jaar meer gewerkte dagen in februari waren. Dat heeft voor de bedrijfsrestaurants geresulteerd in een stijging van 3%. De opleving lijkt dus van tijdelijke aard. De ontwikkeling in de zorg is minder negatief dan in de eerste periode, maar komt nog steeds uit op een daling.

Nederlanders zoeken nog steeds buitenland op voor tanken
Petrol blijft onverminderd onder zware druk door de hoge accijns. Wat lekt er nog meer weg als mensen in het buitenland tanken, daar tabak kopen en voor hun sterke drank de winkel in gaan? Daar staat tegenover dat veel Belgen die in de grensstreek wonen boodschappen doen in de Nederlandse supermarkt. Foodservice in Nederland is de verliezer.

Drankensector stijgt boven zichzelf uit
Vrijwel alle segmenten in de horeca lieten een stijging zien. Wie alleen naar de laatste twee periodes kijkt ziet een nieuw lichtpuntje: de drankensector groeide voor de tweede periode op rij, weliswaar na een forse daling vorig jaar. De weersomstandigheden waren net iets gunstiger dan dezelfde periode een jaar eerder. Alleen de fastservice ging onderuit door de forse daling van snackbars en shoarmazaken.

Voor leden van FoodserviceXS staat het Monitor-rapport als download (achter inlog) gereed.