2014-03 Foodservice 0%, 1e kwartaal -0,5%

Eerste kwartaal groei voor horeca
De horeca in Nederland heeft een goed kwartaal achter de rug. In totaal groeide de waarde van de afzet aan eten en drinken met ruim een procent. De horeca doet het beter dan de catering in bedrijven en instellingen. Per saldo komt foodservice totaal op -0,5% op kwartaalbasis.

Gulle gast en wonderlijke weersomstandigheden 
De eerste tekenen van herstel zijn er voor de Nederlandse horeca. Het consumentenvertrouwen is aanzienlijk gestegen. Bezoekers gaven gemiddeld meer uit in de horeca, zo blijkt uit de Foodstep Horeca Monitor. Bovendien heeft de horeca geprofiteerd van het zachte en zonnige weersomstandigheden. De drankensector is de grootste winnaar en laat eindelijk weer een groei zien. Fastservice daalt als enige segment binnen horeca.

Catering keldert verder 

De totale waarde van catering daalt met bijna drie procent. Ondanks een herstellende economie trekt het aantal banen nog niet aan en is het werkloosheidspercentage opgelopen tot 9%. Bezuinigingen van de overheid raakt cateraars hard, met name voor het midden- en kleinbedrijf. Grote bedrijven hebben daar minder last van en laten zelfs een groei zien. De forse daling binnen instellingen is zorgelijk en zet door.

Toelichting: het eerste kwartaal wordt gebaseerd op de eerste 12 weken van 2014.
De -0,5% is naar opgebouwd uit 3 periodes van 4 weken, met resp. -0,3%, -0,7% en 0% groei.