2014 p8 en p9: Weerswisselingen herkenbaar in horecaomzet, cateringomzet nog niet in plus

De 4-weekse periodemonitor van Foodstep laat voor periode 8 en periode 9 een wisselend beeld zien. In Nederland werden we eind augustus overvallen door een periode van herfstachtig weer en het buitenshuisbezoek zakte iets in. Na een eerdere mooie groei tussen medio juli en medio augustus (p8) viel de horecaomzet in p9 terug.
De catering in bedrijven en zorg staat nog op een zuinige stand in de afgelopen 2 maanden.

 

P8 uit-eten en vakanties in eigen land

Het weer was tot begin augustus nog prima en dat stimuleerde het buitenshuis bezoek. Na de voetbal-dip in p7 bij restaurants zien we weer een kleine 2% groei voor het uit-eten in p8. Hotels, bungalowparken en campings zien deze zomer meer vakantiegangers in eigen land, en ondanks of dankzij de regenperiodes in stijgen de eet-/drinkuitgaven (+5%). Dranken en fastfood kenden bleven in p8 op het niveau van 2013.
Totaal horeca kwam periode 8 positief uit op ruim +2%.
Voor catering is het beeld in periode 8 enigszins vergelijkbaar met p7: een lichte daling in deze vakantieperiode.

 

P9 herfstachtig weer remt horecaomzet

Eind augustus sloeg het weer in Nederland om. En dat was te merken in de uitgaven in de horeca. De monitor geeft een daling bij de drankensector, de fastservice en de restaurants. Bij de logiessector van hotels, bungalowparken en campings zette de omzetstijging aan eten en drinken wel door. Ook de facilitaire horeca bij recreatie en bij detailhandel kende in periode 9 een stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Per saldo kwam de totale horeca 1 à 2% lager uit dan 2013p9.

Ook bij de bedrijfsrestaurants lagen in periode 9 de bedrijfsbestedingen aan eten en drinken lager dan vorig jaar. In de zorg blijft de krimp in de Foodservice aanhouden. Catering als totaal daalde ruim 2% ten opzichte van 2013p9.

YearToDate 2014 tm p9: -0,7%, horecaomzet +0,4%

Over het geheel lopende jaar (YearToDate) staat de index voor Foodservice -0,7%. De horecaomzet staat positief op +0,4%. Binnen catering komt het eten en drinken in bedrijven uit op -0,6%, terwijl in de zorg de krimp met -3,3% duidelijk aanhoudt.

 FSmon2014p9_horcat


 

Toelichting Foodservice Monitor:
Foodstep brengt i.s.m. marketeersplatform FoodserviceXS elke vier weken een monitor uit met de waardeontwikkeling in eten en drinken buitenshuis (horeca en catering). De cijfers zijn gebaseerd op metingen van het gebruik van eten en drinken in horeca en catering, aan de hand van veel grossierdata, enquêtes onder bedrijven (POS), en consumentenonderzoek op het bezoek in horeca, catering en petrol.