2014-12: november geeft omzetplus in foodservice

De waarde aan eten en drinken in horeca en catering steeg in november met 2%. Daarmee zit de branche al drie opeenvolgende maanden in de plus. De aanhoudende groei zit in het horeca-deel. De 4-wekelijkse foodservicemonitor geeft voor de horeca +3,7% voor p12 (november), na een eerdere +3% in p11 en ruime +5% in p10 (september). De bestedingen in catering van bedrijven en zorginstellingen hebben met -1,8% nog niet de kanteling naar groei laten zien na eerdere periodes tussen -1% en -2%.  

 

Horeca herstel zet door

Alle sectoren van de horeca kenden een groei. In november zat de meeste groei bij de fastservice en de restaurants, waar de eetsectoren een maand eerder nog achterbleven bij de drankensector en de facilitaire horeca.
Het weer was in periode 12 van 2014 beter dan vorig jaar. Vorig jaar was november guur en koud, wat het uitgaansgedrag en recreatief winkelen remde.  Nu viel er minder regen dan vorig jaar (46 mm neerslag tegen 99 mm in 2013), het was 3 graden warmer en we hadden meer zonuren.

 

Consumentenvertrouwen omlaag, producentenvertrouwen omhoog

De stemming bij consument is weer wat negatiever. Het consumentenvertrouwen zakte van -6 in oktober naar -11 in november. Dat is echter nog wel hoger dan de -21 van november 2013. Het producentenvertrouwen is positiever, de index steeg van +2,0  naar +2,4%. De investeringsbereidheid bij bedrijven is een goed signaal voor zakelijke uitgaven.

 

Catering nog geen plus

De investeringsbereidheid is niet meteen merkbaar in meer banen. Het langzame herstel van de arbeidsmarkt betekent voor cateraars een vertraagde toename van het aantal lunchgebruikers. Het opleving van de economie is nog niet merkbaar in de uitgaven in bedrijfsrestaurants. In periode 12 werd er 2% minder besteed aan eten en drinken dan in 2013. Bezuinigen in de zorg zijn nog steeds merkbaar in de uitgaven in eet- en drinkvoorzieningen bij instellingen: -1,7%. De kortere verblijfstijden in de verpleging en een verschuiving naar thuiszorg in de ouderenzorg zijn van structurele aard.

 

Jaartotaal 2014 : richting -0,1% tot -0,5%

Over het lopende jaar year-to-date staat de monitor op -0,1% voor Foodservice totaal, met +1,1% voor horeca en -1,8% voor catering. Naast de monitor zijn ook andere bronnen doorgelicht voor het jaarboek Essentials, dat 16 december is verschijnen. Voor het totale jaar 2014 is in Essentials -0,5% als prognose voor totaal Foodservice afgegeven. De component bedrijvengroei is bijna nul (-0,3%), zodat de cijfers te interpreteren zijn als de ontwikkeling in het gemiddelde bedrijf. Andere instanties kunnen in vergelijkbare statistieken een toename van het aantal bedrijven hebben verwerkt (CBS).
 

Toelichting Foodservice Monitor:
Foodstep brengt i.s.m. marketeersplatform FoodserviceXS elke vier weken een monitor uit met de waardeontwikkeling in eten en drinken buitenshuis (horeca en catering).
De cijfers zijn gebaseerd op metingen van het gebruik van eten en drinken in horeca en catering, aan de hand van veel grossiersdata, enquêtes onder bedrijven (POS), en consumentenonderzoek op het bezoek in horeca, catering en petrol.
De monitor biedt een benchmark voor groothandels, fabrikanten, cateraars en horecabedrijven voor de waardeontwikkeling van F&B in het gemiddelde bedrijf.
 

Verschillen met CBS:

Het CBS brengt over 2014 andere groeicijfers over de horeca. Deze cijfers wijken af van de monitor door een andere afbakening van de sector en andere basisbronnen

  • Het CBS maakt statistieken van de omzet van ondernemingen met horeca als hoofdactiviteit horeca (inschrijving bij KvK).
    Onder de totale omzet vallen ook de inkomsten uit logies, zalen, entreegelden, en non-food verkoop. Sinds 2014 meet CBS een groot deel van de horeca-omzet via BTW-aangiftes.
  • Foodstep volgt al jaren ook bedrijven met horeca als nevenactiviteit (facilitaire horeca bij detailhandel, dagrecreatie, sport en vervoer). Foodstep kijkt daarbij alleen de waarde-keten voor eten en drinken. De waarde-ontwikkeling meet Foodstep voor een groot deel via inkoopdata, aangevuld met verkoopcijfers van grote horecaformules.

Afgelopen jaren zijn diverse eet-/drinkconcepten ontwikkeld op het randgebied van horeca – recreatie – detailhandel – vervoer. Succesvolle concepten zijn uitgebreid en in bedrijfsbelang toegenomen.
Deze omzet telde Foodstep al mee. De outlets bestonden immers al, en ze werden al langer bediend door grossiers en fabrikanten.
Nu steeds meer van deze concepten zelfstandige eenheden worden (ondernemingen) met horeca als hoofdactiviteit, verschuiven ze bij CBS vanuit andere sectoren naar de horeca.
Kortom, het belang van de sector in de economie neemt inderdaad toe. Enerzijds is er een klein herstel in de omzet van bestaande bedrijven, anderzijds kan door allerlei vormen van branchevervaging de afbakening van de sector opgerekt worden.

Bij ‘downloads’  staat een gezamenlijk artikel van Foodstep en CBS over de verschillen.