2014-11: Ook in oktober een omzetplus voor horeca

Na de goede maand september, met een omzetplus van ruim 5%, werd ook in oktober 2014 meer uitgegeven aan eten en drinken in de horeca dan in 2013.  De 4-wekelijkse foodservicemonitor geeft voor periode 11 in 2014 (6 oktober t/m 2 november) +2,5% voor de horeca, -0,7% voor bedrijfskantines en -2,8% voor zorginstellingen. Voor totaal Foodservice is dat +1,2%. Het weer en de algemene economische indicatoren waren dit jaar gunstiger dan vorig jaar in periode 11.

 

Horeca herstel zet door, met dank aan beter weer

In periode 11 van 2014 viel veel minder regen dan vorig jaar (75 mm neerslag tegen 166 mm in 2013). Het was verder gemiddeld een graad warmer en we hadden gemiddeld een half uur per dag meer.

Wederom was het de drankensector waar de bestedingen omhoog gingen (+4%), en ook de facilitaire horeca bij dagrecreatie, bij sport en bij vervoer kende een stijging (+6%). De logiessector van hotels, bungalowparken en campings maakt na een goede zomer een pas op de plaats (+1%). De eetsectoren (restaurants, cafetaria’s e.d.) kwamen ook niet verder dan ruim een procent groei in 2014p11. Binnen de restaurants kende de Nederlands-franse restaurants een hoger groei dan die met een buitenlandse keuken. En in de fastservice deden lunchrooms het beter dan cafetaria’s in oktober.

 

Consumenten- en producentenvertrouwen weer beter

In oktober krabbelde het consumentenvertrouwen weer omhoog naar -6. De terugval in september bleek van tijdelijk aard. Het producentenvertrouwen steeg van -0,2 naar +2,0 in oktober. De koopbereidheid van consumenten is nog niet overtuigend positief, maar de investeringsbereidheid bij bedrijven is een goed signaal voor zakelijke uitgaven.

 

Catering op het werk en in de zorg nog geen plus

In 2014 herstelt de Nederlandse economie bescheiden en trek de productie in het bedrijfsleven aan. Een toename van de werkgelegenheid is echter nog niet merkbaar en zal vertraagd pas in 2015 doorzetten. Bij bedrijfsrestaurants zien we de uitgaven aan eten en drinken nog niet stijgen. In periode 11 werd er 0,7% minder besteed dan in 2013. Bezuinigen in de zorg zijn nog steeds merkbaar in de eet- en drinkvoorzieningen bij instellingen. Daar daalden de uitgaven met bijna 3% in 2013p11.

 

Januari tm oktober 2014 : -0,3%

Over het geheel lopende jaar staat de monitor op -0,3% voor Foodservice totaal, met +0,9% voor horeca en -1,8% voor catering. In aanloop naar het jaarboek Essentials zijn ook andere bronnen doorgelicht, en een jaaruitkomst van -0,5% voor totaal 2014 ligt in de verwachting.

waarde ontwikkeling Foodservice in 2014

waarde ontwikkeling in 2014

Toelichting Foodservice Monitor:

Foodstep brengt i.s.m. marketeersplatform FoodserviceXS elke vier weken een monitor uit met de waardeontwikkeling in eten en drinken buitenshuis (horeca en catering).
De cijfers zijn gebaseerd op metingen van het gebruik van eten en drinken in horeca en catering, aan de hand van veel grossiersdata, enquêtes onder bedrijven (POS), en consumentenonderzoek op het bezoek in horeca, catering en petrol.

Het CBS publiceert einde deze maand (rond 28 nov)  haar cijfers over horeca tm 2014q3. Deze  groeicijfers zullen anders zijn dan in de monitor. CBS heeft samen met Foodstep een memo opgesteld met de uitleg van verschillen in meetmethodes en afbakening van horecaomzet. Deze memo is vanaf 28 novemer als pdf te downloaden bij  dowload Publicatie op FSfacts.nl