2015-13: Eindsprint horecabestedingen in december

De horeca maakte eind 2015 een eindsprint in het herstel in eten en drinken buitenshuis (+10%). Het weer zat mee en het kerstaanbod in 2015 paste beter in de wensen en het budget van de consument dan in 2014.  Catering maakte in de slotweken (+2%) nog wat goed op de jaarkrimp van 2015.
De 4-weekse Foodservicemonitor geeft over periode 13 voor Foodservice totaal ruim 8% groei ten opzichte van 2014p13.
Over het gehele jaar 2015 bekeken komt de waarde aan eten en drinken buitenshuis 1,5% hoger uit dan in 2014.

Horeca: december zonder kou, buitenhuis eten rond kerst
In december 2015 profiteerde de horeca van het gunstige weer: geen sneeuw of kou zoals in 2014. Het was gemiddeld 10 graden Celsius tegenover gemiddeld 5 graden vorig jaar.
Bovendien paste kennelijk het kerstaanbod vanuit de eetgelegenheden dit jaar veel beter bij de smaak en het budget van de hedendaagse consument, zodat de restaurants in december 2015 een goede inhaalslag in omzet doormaakte. Ook het hapje en drankje overdag bij de kerstinkopen was weer helemaal terug. Lunchrooms, cafetaria’s en horeca bij detailhandel plusten flink.
Een korte vakantie in eigen land in december was eveneens in trek. Hotels en bungalowparken lieten een ruime groei in bestedingen zien ten opzichte van eind 2014.
In de laatste weken van 2015 pakte de horeca 10% groei.

Catering : bedrijven plus, zorg min
Catering pakte een bescheiden groei van 2% in december 2015.
De bestedingen in bedrijfsrestaurants kenden net als de horeca een opleving aan het einde van het jaar. Enerzijds speelt hierin het aantal werkbare dagen een rol: kerst viel pas op vrijdag, en even doorwerken was meer gewoon. Maar de werkgevers leken ook bij kerstborrels en kerstlunches hun medewerkers extra te verwennen. De slotmaand geeft in de monitor ruim 6% hogere uitgaven aan eten en drinken bij bedrijven.
Bij zorginstellingen waren de foodserviceuitgaven lager dan in 2014 door herstructureringen in de sector (-3%). De verschuiving in de ouderenzorg naar thuiszorg en inkoop van het retailkanaal zit niet in de metingen van de foodservicemonitor.

Jaartotaal 2015 : Foodservice +1,5%
Over het totale jaar geeft de monitor +1,5% voor Foodservice totaal. Dat is ook het cijfer zoals gepresenteerd in het jaarboek Essentials en op de Horecava presentatie van FSIN.

 

Grafieken horeca en catering tm december 2015

ontwikkeling tm december 2015