2015-5: Horecaomzet omhoog door droog weer en consumentenvertrouwen

De omzet van eten en drinken buitenshuis laat een mooie groei zien in periode 5 van 2015 (20 april t/m 17 mei) ten opzichte van 2014: +5,8%. De stijging zit vooral in de horecaomzet (+8%). De waarde in de catering van bedrijfsleven en zorginstellingen kende een daling (-4%).
De horecagroei is een ruim herstel op de sterke daling in 2014 (2014p5 -4,6%). Het droge weer was een aanjager van meer bestedingen, versterkt door een groter vertrouwen van de consument in de economie.

 

Horeca: weinig neerslag en consumentenvertrouwen omhoog

De 8% groei in horeca is enigszins geflatteerd door de vergelijking met de slechtste periode vorig jaar (-4,6%). Per saldo is over twee jaar wel winst geboekt.
In 2014 werd het uitgaan in p5 geremd door de vele regens (97mm neerslag). Dit jaar was het droge weer (33 mm neerslag) een stimulans voor buitenshuis eten en drinken. Ook consumentenvertrouwen in de economie is in mei verder gestegen. Deze stemmingsindex staat voor de derde maand op rij positief (+4). Alle horecasectoren maken in 2015 het verlies van de omzetdaling van 2014p5 royaal goed.

2015p5_droog_weer

Catering: lunchen buiten de deur, lagere inkoopprijzen

Bij eten en drinken op het werk houdt de daling ten opzichte van 2014 aan. Door het ‘nieuwe werken’ is lunchen op het bedrijf is niet meer vanzelfsprekend. Bovendien spelen horecaconcepten in de nabijheid van bedrijven in op de behoefte aan variatie van de lunch. De faciliteiten voor eten en drinken in bedrijven zagen ruim 5% waardedaling. Zuivel en vleeswaren zijn in inkoopprijs gedaald, en dit speelt een rol in de waardedaling in catering.

Bij de zorginstellingen daalt de waarde in periode 5 met ruim 2%.
Het aantal zorgdagen per patiënt wordt beleidmatig beperkt gehouden. En in de ouderenzorg houdt de verschuiving naar thuiszorg aan. De genoemde dalende afzet is gebaseerd op groothandelsleveringen. Het deel kleinschalige zorglocaties dat kiest voor inkoop bij supermarkten zit niet in de foodservice-monitor.
 

YearToDate 2015 : +1,3%

Over het geheel lopende jaar (YearToDate) staat de index voor Foodservice +1,2%.
De horeca staat op +2,3%. Bij catering staat de meter op -3,2%.