Warm en droog weer helpt horeca aan een omzetgroei van bijna 4% in 2015-7 ten opzichte van 2014-7. De catering bij bedrijven en instellingen staat daarentegen wederom in de min, waarbij lagere inkoopprijzen voor zuivel en vleeswaren en het ‘nieuwe werken’ een rol spelen.
Over de totale foodservice geeft de periodemonitor +2% in periode 7 (14juni tm 12 juli). Over het geheel lopende jaar (YearToDate) staat de meter op +1% voor foodservice.
Horeca: cafés en restaurants in de plus
Horeca laat een waardestijging van 3,8% zien in periode 7. De vele zonuren (7,7, tegen 6,0 vorig jaar) en de hogere temperatuur (18 graden tegen 17 graden Celsius vorig jaar) hebben alle horecasectoren een goede dienst bewezen. De Nederlander bleef meer vakantie vieren in eigen land. De terrassen zaten vol en gaven 3% groei in de drankensector. Ook voor de restaurants was het met +7% een mooie periode. Fastservice en facilitaire horeca deden met 1 à 2% iets minder dan hun collega’s. De logiessector had met 2 à 3% groei niets te klagen.
Catering: minder bezoek en lagere prijzen
Bij eten en drinken op het werk was er wederom een waardedaling ten opzichte van vorig jaar: -3,8%. Daarbij speelt het lagere bezoek vanwege het ‘nieuwe werken’ een rol. Door het flexibel werken en een 24-uurs aanbod onderweg hebben bedrijfsrestaurants moeite om aantal bezoekers te verhogen. Een andere factor in de waardedaling is de prijsdaling in kernproducten voor catering: Zuivel, kaas en vleeswaren zijn in prijs gedaald vergeleken met vorig jaar (Bron: CBS producentenprijsindex en consumentenprijsindex)
De lagere inkoopprijzen spelen ook een rol bij de waardedaling van eten en drinken in zorginstellingen (-4,4%). De verschuiving van verzorging op instellingen naar meer thuiszorg geeft een verschuiving van groothandelinkoop naar retail, en dat deel zit niet in deze foodservice-monitor.
YearToDate 2015 : +1,0%
Over het geheel lopende jaar (YearToDate) staat de index voor Foodservice +1,0%.
De horeca staat op +2,0%. Bij catering staat de meter op -2,6%.