Na vijf periodes van daling geeft periode 6 van 2015 eindelijk een stijging in de omzet van eten en drinken in bedrijven ten opzichte van 2014 (+6,8%) . Vorig jaar werd in p6 nog een forse min geboekt werd (-4,8%).
Het omgekeerde beeld laat de horeca zien: -1,1% in 2015p6 tegenover +5,4% vorig jaar. Het was dit jaar in p6 kouder dan vorig jaar.
Horeca: stapje terug in p6 na piek in p5
Horeca laat een daling van ruim 1% zien in periode 6. Deze volgt op een eerdere +8% groei in 2015p5. Het weer was in vergelijking met vorig jaar minder: wel droog maar gemiddeld twee graden koeler dan in 2014p6.
Vorig jaar kwam er juist in p6 een boost in impulsieve horecabestedingen na een verregende maand mei. Dit jaar lijkt er sprake van gewenning na een mooie mei-maand.
Vooral de drankensector deed een stapje terug. Stijging zat in de logiessector en de facilitaire horeca.
Met een consumentenvertrouwen, dat in juni verder gestegen is naar +8, zijn de economische voorwaarden voor horecabezoek positief.
Catering: opleving bij bedrijven, zorg krimpt
Bij eten en drinken op het werk is de reeks van dalingen in 2015 eindelijk omgeslagen naar een stijging ten opzichte van vorig jaar. De dip in 2014p6 (-4,8%) werd ruimschoots gecompenseerd (+6,8%). Of dit een voorteken is van een langdurig herstel in nog maar de vraag. Vorig jaar begon in juni een reeks van dalingen in de bedrijfscatering.
Door het flexibel werken en een 24-uurs aanbod onderweg hebben bedrijfsrestaurants moeite om aantal bezoekers te verhogen.
Bij de zorginstellingen was 2015p6 dramatisch met -8% in eten en drinken, tegenover een kleine stijging in 20145p6. Het aantal verblijfdagen daalt. En bij de toegenomen vormen van thuisverpleging verloopt de eet- en drinkvoorziening niet via groothandels. Dit zit daarom niet in deze foodservice-monitor.
YearToDate 2015 : +0,8%
Over het geheel lopende jaar (YearToDate) staat de index voor Foodservice +0,8%. De horeca staat op +1,6%. Bij catering staat de meter op -2,5%.