2016-p9: Mooi weer brengt wederom bijna 3% groei horeca

Veel zon en weinig neerslag speelden de horeca in periode 9 van 2016 in de kaart (15 augustus t/m 11 september 2016). Met 2,9% groei in de waarde aan eten en drinken ten opzichte van 2015p9 deed de horeca het wederom beter dan de catering in bedrijven en instellingen. Vooral de fastservice liet groei zien met een waarde die bijna 6% hoger dan lag dan in 2015p9. De drankensector en leisure pakten 2,5 a 3% groei. Voor de restaurant- en logiessector was 2% stijging een mooie score. Catering in bedrijven en instellingen kwam uit op -0,9%. Voor totaal Foodservice komt 2016p9 uit op +2,1%.

Voor geheel 2016 vanaf januari (YearToDate) staat de Foodservice op +1,3%.

Horeca +2,8% door mooie weer

Met een record van 9 zonuren gemiddeld per dag en weinig neerslag (34 mm tegen 158 mm vorig jaar) was deze periode een tijdvak, dat prikkelde om buitenshuis te verblijven, te drinken, te eten en te snacken.

De algemene stemming over de economie verbeterde ook. Het consumentenvertrouwen als saldo van positieve en negatieve stemmingen steeg in september naar +8. Deze index was vorige maand nog +4 en vorig jaar in september +5.

De waarde van eten en drinken in de horeca steeg met 2,9% ten opzichte van 2015p9.

2016p9_weer

Catering -0,9% met krimp in instellingen

Met het toenemend aanbod aan voorzieningen onderweg en in omliggende horeca ziet de catering in het bedrijfsleven met dit mooie weer nauwelijks groei (+0,2%). Ook bezoekers aan ziekenhuizen en andere instellingen zullen meer buiten de deur geluncht hebben.
In instellingen daalde de waarde aan eten en drinken, geleverd vanuit groothandels, met 4%. Verzorg- en verpleeghuizen zagen nog wel een klein plus, maar ziekenhuizen en overige instellingen lieten een daling zien. In het laatste segment zit onder meer het zelfstandig bestellen van gehandicapten-woongroepen, waarbij online retailers een marktaandeel pakken van de traditionele foodservicegrossiers. Dit deel retail-inkoop valt buiten de waarneming van deze periodemonitor.
Voor catering totaal staat periode 9 op -0,7% ten opzichte van 2015.

 

YearToDate 2016: +1,3% (via grossiers), +2,7% (incl. stijgende Retail inkoop)

 Over het geheel lopende jaar (YearToDate p9) staat de index voor Foodservice +1,3%.
Deze ontwikkeling is hoofdzakelijk gemeten op de toeleveringen vanuit reguliere groothandels.
Een klein maar toeneemt deel van horeca en catering koopt in via het retailkanaal.
De totale toeleverwaarde aan Foodservice (via grossiers + via retail) groeit met +2,7% ten opzichte van 2015.