2016p7: EK voetbal en regen invloed op horeca-omzet

In periode 7 van 2016 (20 juni tm 17 juli) was het weer nog te slecht om de bestedingen buitenshuis te stimuleren. Het EK-voetbal gaf de cafés een duwtje in de rug, maar in de andere sectoren zat geen groei. De horeca totaal groeide slechts met 1,6% in 2016p7. In de catering van bedrijven en zorginstellingen was er in aanloop naar de vakanties geen groei (-1,6%). Over het lopende jaar staat van januari tot en met nu de Foodservice YearToDate op +1,1%.

 

Horeca +1,6%: EK-voetbal maar ook veel regen voorafgaand aan zomerpiek juli

Het eerste deel van de maand juli verliep wisselvallig met temperaturen die meestal beneden het langjarig gemiddelde lagen. Alleen rond 10 juli was het kortdurend warm. In de tweede helft van de maand werd het pas zomers warm met 35,2 °C als hoogste temperatuur op 20 juli.

Deze zomerse piek viel echter net buiten de periode 7 van deze monitor. Het buitenshuis verblijf werd nog niet gestimuleerd door het weer. Periode 7 was extreem nat (152 mm tegen 43 mm vorig jaar) met weinig zonuren (5,5 tegen 7,7 zonuren vorig jaar).

Het consumentenvertrouwen daalde in juli 2016 na een eerder opgaande lijn van maart tot juni. De meeste horecasectoren gaven niet of nauwelijks een groei. Alleen de drankensector (+5%) profiteerde van de het EK-voetbal tot aan de finale van 10 juli.
Totaal horeca kwam in de 7e periode van 2016 uit op +1,6%.

Fsmon2016p7_weer

Catering -1,6%: bedrijven rond nul, zorg in min

De stemming in het bedrijfsleven over de economie (producentenvertrouwen) staat in juli met 5,1 hoger dan vorig jaar maar daalde een stukje ten opzichte van juli (5,4). De bestedingen in bedrijfsrestaurants waren ongeveer vergelijkbaar aan vorig jaar:  -0,2%.

De waardedaling in eten en drinken in zorginstellingen, gemeten via leveringen vanuit groothandels, blijft doorzetten (-4,8%). Echter, de kleinschalige zorg, die voornamelijk inkoopt via detailhandel (halen en/of on-line bestellen en laten bezorgen), zit buiten de waarneming van deze periodemonitor.
Voor catering totaal komt de ontwikkeling in grossierswaarde gemiddeld op -1,6% voor 2017p7.

 

YearToDate 2016: +1,1% (via grossiers), +2,6% (incl. stijgende Retail inkoop)

Over het geheel lopende jaar (YearToDate p7) staat de index voor Foodservice +1,1%.
Deze ontwikkeling is hoofdzakelijk gemeten op de toeleveringen vanuit reguliere groothandels.
Steeds meer kleinschalige horeca, kleine zorgvoorzieningen en kleine bedrijven kopen is via het retailkanaal. Dit aankoopkanaal is nog klein maar neemt wel sterk toe. De totale toeleverwaarde aan Foodservice (via grossiers + via retail) groeit met +2,6% ten opzichte van 2015.