Foodservice in januari 2017: +1,6% t.o.v. januari 2016
Januari 2017 was de koudste januari sinds 2010. Ondanks vorst en gladheid bleef het horecabezoek op peil. Met 2,3% groei in eten en drinken was deze maand beter dan de start van 2016. In catering zat nog wel een daling van 1%. Per saldo liet Foodservice totaal een groei van 1,6% zien.
Horeca 2017p1: +2,3% inkoopwaarde F&B
Met een gemiddelde dagtemperatuur van 1 graad Celsius was het in de eerste vier weken van 2017 kouder dan begin 2016. De 17 vorstdagen en een strenge vorst rond 23 januari gaf een rem op bestedingen in de dranken-horeca (-7%). De groei in buitenshuis eten zette vanuit 2016 door in januari 2017: +3% voor restaurants en +1% voor fastservice.
Het vertrouwen van consumenten is in januari 2017 toegenomen tot het hoogste niveau in ruim 9 jaar. De lichte stijging in januari is te danken aan een positiever oordeel over de economie. Consumenten durven geld uit te geven.
Catering 2017p1: -0,4% inkoopwaarde F&B
De productwaarde van eten en drinken in bedrijven daalde met 0,4%, maar de vooruitzichten voor meer bestedingen door meer bedrijfsdrukte zijn gunstig. Het producentenvertrouwen steeg in januari naar de hoogste stand in bijna 9 jaar. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderportefeuille.
De foodservicewaarde in instellingen daalde met 2%.
Catering totaal kwam in periode 1 van 2017 uit op -1% ten opzichte van 2016p1. Dit alles is gemeten op reguliere grossiersinkoop. De inkoop via supermarkten en direct bij producent stijgt naar verwachting ook dit jaar harder.