2017p13 Masterchef en regen remmen foodservice groei december

In de laatste periode van 2017 groeide de horeca nauwelijks t.o.v. december 2016.
De vele regen heeft uitgaan in december kennelijk ontmoedigd. Bovendien was p13 eind vorig jaar reeds een periode met sterke groei. Groei-op-groei was in buitenshuis eten en drinken dan ook niet aan de orde in 2017.
Het is niet ondenkbaar dat thuis-koken hiervan geprofiteerd heeft, al dan niet geïnspireerd door receptbladen en Tv-programma’s.

Bij daling van de bestedingen in bedrijfscatering speelt de kerst op maandag en dinsdag een belangrijke rol. Minder werkdagen, minder lunchgebruik. Daarnaast zijn veel mensen de laatste twee weken van december vrij, waardoor de bestedingen in bedrijfscatering een aardige daling laat zien.

In de zorgcatering zit een kleine plus. Daar lijkt in 2017 een einde te zijn gekomen aan jaren van krimp door bezuinigingen.
Totaal catering in bedrijfsleven en instellingen geeft nog wel een min in december.

 

Horeca 2017p13: het weer zat tegen

Maar liefst 160 mm neerslag viel in periode 13 (4 t/m 31 december 2017). Dat is bijna tien keer zoveel als vorig jaar in december (18 mm). Het buitenshuis verblijf werd hierdoor geremd. Tegenover de mooie horecagroei van bijna 5% eind 2017 staat een matige 0,4% groei in 2017p13.

Vooral de drankensector en leisure zagen dalingen. De logiessector zag eind 2017 nog een mooie groei, restaurants en fastservice deden het in p13 met een bescheiden groei. Een eerste voorlopige conclusie zou zijn dat veel mensen er dit jaar voor hebben gekozen om een paar dagen weg te gaan rond de kerst, wat de groei van foodservice in de logiessector enigszins stimuleerde.
Daarnaast lijkt retail de grote winnaar door de masterchefs in eigen keuken.

Catering 2017p13: meer verlof, minder cateringgebruik

De laatste weken van december kende dit jaar minder werkdagen dan 2016. Dat was merkbaar in de bedrijfscatering (-6%). Voor bezoek aan zorginstellingen was meer animo. De foodservice in zorg steeg in periode 13 van 2017 met ruim 3% ten opzichte van 2016p13.

Jaartotaal 2017 Inkoop +1,6% / +2,2% naar Omzet +4,1%

YearToDate 2017 (p1 t/m p13) komt uit op +1,6% voor foodservice op de reguliere inkoop via groothandels. Met een hoger geschatte inkoopgroei via retail en directe levering vanuit fabrikanten zal de totale inkoop op +2,2% groei uitkomen.
Bij de rekenslagslag van inkoop naar verkoop F&B (consumentwaarde) is een margeverbetering in horeca en catering waar te nemen.
De totaal kassa-omzet stijgt in 2017 +4,1%.

Deze consumentwaarde (omzet vanuit Horeca en Catering) is nader uitgewerkt in het jaarboek Essentials.