2018 p04: Bijna 5 procent groei Foodservice in April

De maand April kende extremen in temperatuur en neerslag. De dagen met records aan maximale temperaturen hebben het buitenshuis drinken en eten gestimuleerd.

De foodservicemonitor geeft voor 2018 p4 (26 maart t/m 22 april) op horeca 6% groei ten opzichte van vorig jaar, gemeten op inkoop. Eten en drinken op het werk en in zorg kenden geen groei. Foodservice locaties onderweg gaven bijna 4% groei in de waarde van eten en drinken.

Totaal Foodservice kocht 4,8% meer aan eten en drinken in vergeleken met 2017 p4.

2018 p4: record temperaturen april en bestedingen buitenshuis

De periode 2018 p4 (26 maart t/m 22 april) kende zeer zonnige maar ook een aantal zeer natte dagen. Gemiddeld was dagtemperatuur in 2018p4 met 11 graden slechts één graad warmer dan in 2017. Maar het waren vooral de zomerse dagen binnen de periode die de foodservicebestedingen omhoog jaagden. April 2018 kende 4 temperatuurrecorddagen: op 7, 8, 19 en 22 april werd een historisch maximumtemperatuur gemeten van 24 tot 27 graden Celsius.

De mooie voorjaarsdagen hebben bijgedragen aan meer buitenshuis verblijf. Daarmee samenhangend stegen de bestedingen aan eten en drinken  buiten de deur  in april 2018.
De restaurants, de drankensector en de hotels lieten een mooie stijging in foodservice uitgaven zien. Bedrijfsrestaurants profiteerden niet van het weer en bleven op een vergelijkbaar niveau als de foodservicebestedingen vorig jaar.

YeartoDate 2018 p4 (groothandel inkoop): +2,2%

Over januari tot en met april staat de Foodservicemonitor op een waardestijging van +2,2%.
De groei wordt vooral gedreven door de horecasectoren (+3,1%).
De catering laat minder groei zien (+0,4%).

Dit is hoofdzakelijk gemeten op bestellingen via reguliere groothandels.
De inkoop via andere kanalen kan harder groeien. En een margeverbetering in horeca en catering zoals in 2017 kan een nog hogere omzetgroei geven.

PDF versie van deze monitor-editie:

Foodservice Periodemontor 2018p4 - Basic

Deze pdf elke 4 weken in mail ? Abonneer op Nieuwsbrief van Foodservice Monitor