2018 p06: Buitenshuis eten en drinken groei ook in juni

Na twee maanden met 6% groei geeft de Foodservice periodemonitor voor periode 6 een iets lagere groei in horecabestedingen.
De horeca pakt ruim 4% ten opzichte van vorig jaar. De catering scoort bijna 2% groei. Foodservicelocaties onderweg laten slechts een half procent groei zien. De Foodservice als totaal kocht in de 6e periode van 2018 (21 mei t/m 17 juni) 3,4% meer aan eten en drinken in vergelijking met 2017 p6.

2018 p6: vorig jaar al een horecapiek met top weer juni 2017

De horecagroei in periode 6 is minder spectaculair dan in de twee voorgaande periodes. Dit jaar zijn we al een langere periode verwend zijn met mooie weer. In 2017 was periode 6 een topper met veel zonuren en bestedingen buitenshuis. Vorig jaar boekten de dranksector en de fastservice een royale omzetplus in juni. Dit jaar gaan deze sectoren er niet nogmaals overheen. De restaurants en hotels, die vorig jaar een tegenvallende groei in juni noteerden, pakken nu een groei van 8% en 5%. Totaal horeca en leisure laat een groei van 4,6% zien.

In bedrijfsrestaurants stegen de bestedingen met bijna 3% in 2018p6.

Zorginstellingen groeiden niet in eten en drinken.

YeartoDate 2018 p6 (groothandel inkoop): +3,3%

Over januari tot en met juni staat de Foodservicemonitor op een waardestijging van +3,3%, gemeten op inkoop. De horeca staat over het eerste halfjaar op +4,5%. De catering noteert +0,3%. Voor eet- en drinklocaties onderweg staat de monitor op +1,5% over het eerste halfjaar.

Dit is hoofdzakelijk gemeten op bestellingen via reguliere groothandels. De inkoop via andere kanalen kan harder groeien. Door margeverbetering in horeca en catering zoals in 2017 kan de kassa-omzet een hogere groei geven.