2018 p07: Horeca bijna 8 procent groei

Wederom laat de Foodservice een flinke groei zien. In periode 7 van 2018 (18 juni t/m 15 juli) werd 5,5% meer uitgegeven aan eten en drinken buitenshuis.

Vooral het uitzonderlijk zonnige en droge weer heeft de horeca goed gedaan.  De horeca pakte bijna 8% ten opzichte van periode 7 vorig jaar. De catering liet een lichte stijging (+1,5%) zien.

Over de eerste zeven maanden van 2018 staat de Foodservice periodemonitor op +3,6%, waarbij horeca (+5%) voor loopt op catering (+0,5%).

2018 p7: Horeca groeit door mooie weer en economie

Met bijna 8% groei in periode 7 ten opzichte van vorig jaar heeft de horeca goed geprofiteerd van het mooie week en de aantrekkende economie. Het was in deze periode (18 juni t/m 15 juli 2018) uitzonderlijk droog en zonnig. Bovendien staat het consumentenvertrouwen hoog en daalt de werkloosheid.

Met gemiddeld 9,8 uren zon per dag en geen noemenswaardige neerslag deden de drankensector (+9%) en horeca bij recreatie (+12%) goede zaken. Het weer leverde ook meer last minute weekendbreaks en korte vakanties in eigen land. Het eten en drinken in de logiessector steeg sterk (+12%). De fastservicesector (+7%) groeide meer dan de restaurantsector (+5%).

In catering stegen uitgaven aan eten en drinken in bedrijfsrestaurants niet in periode 2018p7. Zorginstellingen noteerden 4% groei in eten en drinken.

 

2018 p7: een klein effect WK-voetbal

In deze periode viel het WK-voetbal in Rusland. In een interview met de NOS verwoordde Foodstep begin juni, dat een WK met een spelend Oranje per saldo geen positief effect heeft op de horeca: “In 2014 zagen we gezellige drukte in de cafes en sportkantines, maar bij de buren van de restaurant was het helemaal leeg”.

In 2018 speelde Oranje niet mee met het WK. Voor vele Nederlanders hoefde het normale uitgaan nu niet te wijken voor voetbal-kijken. Samen kijken gaf de cafés wellicht een extra duwtje in de rug, maar de groei in de horecabestedingen kwam toch vooral door het top weer.

De 8% groei kan globaal in effecten opgedeeld worden: Voetbal-zonder-oranje +2%, economie +2%, uitzonderlijke weer +4%.

YeartoDate 2018 p7 (groothandel inkoop): +3,6%

Over januari tot en met juli staat de Foodservicemonitor op een waardestijging van +3,6%, gemeten op inkoop. De horeca staat op +5%. De catering noteert +0,5%. Voor eet- en drinklocaties onderweg staat de monitor op +1,3% over het lopende jaar 2018.

Dit is vooral gemeten op groothandelsbestellingen. De inkoop via andere kanalen kan harder groeien. Door margeverbetering in horeca en catering zoals in 2017 kan de kassa-omzet een hogere groei geven.