2018 p09: Foodservice groei getemperd

Na een serie pieken in horecabestedingen sinds april geeft periode 9 van 2018 (13 augustus t/m 9 september) een meer gematigd groeicijfer van +2,4%.
In catering in bedrijven en instellingen stegen de uitgaven niet (+0,1%).  Op Foodservicelocaties Onderweg was na de zomervakantie een positieve ontwikkeling (+2,8%). De foodservice als totaal komt daarmee in de periodemonitor op +2% ten opzichte van 2017p9.

Over het gehele jaar 2018 (tot en met nu) staat de Foodservice periodemonitor op +3,5%.

2018 p9: Na hitte druk van ketel

In de rapportage periode kwam er een einde aan zonnige en droge periode sinds juni. De impuls voor buitenhuis eten en drinken normaliseerde enigszins. Terrassen werden minder bezocht en ook restaurants en fastservice bedrijven waren niet meer overvol. In periode 9 was het de horeca bij dagrecreatie die de hoogste groei kende.

Het consumentenvertrouwen in de economie zakt en is nu lager dan in september 2017.

Ook het producentenvertrouwen is lager dan vorig jaar.

De bedrijfscatering zag de uitgaven aan eten en drinken niet stijgen (-0,4%). De Foodservice in Zorginstellingen herstelt zich dit jaar steeds verder vanuit de zware teruggang in eerder jaren. Deze periode noteert zorg +2% groei in eten en drinken.

 

 

YeartoDate 2018 p9 (groothandel inkoop): +3,5%

Over het lopende jaar tot en met half september staat de Foodservicemonitor op een waardestijging van +3,5%, gemeten op inkoop vanuit reguliere grossiers. De horeca staat op +4,8%. De catering noteert +0,6%. Voor eet- en drinklocaties onderweg staat de monitor op +1,4% over het lopende jaar 2018.

De inkoop via andere kanalen dan groothandels kan harder groeien. Directe leveringen vanuit fabrikanten of bedrijfsmatig inkopen bij supermarkten lijken harder te stijgen dan de inkoop bij groothandels.
De verkoopprijzen in horeca en catering stijging in 2018 harder dan de inkoopprijzen, wat duidt op een margeverbetering. Dat betekent dat kassa-omzet ook dit jaar meer stijgt dan de inkoop.

In een eerste calculatie komen we richting +5% voor foodservice omzet in 2018, en daarbinnen ruim +6% voor horeca.