2018 p10: Mooie nazomer houdt horecagroei op gang

Het aanhoudende mooie weer van half september tot begin oktober heeft de horecabestedingen een goede dienst bewezen. De waarde aan eten en drinken lag 4% in de horeca hoger dan vorig jaar. De Foodservicemonitor geeft ook voor catering een stijging in periode 10 van 2018 (10 september t/m 7 oktober), te weten een bescheiden 1,3%. Voor Foodservice On-the-Go staat een mooie +5% op te teller.
De out-of-home als totaal geeft voor periode 10 een groei van 3,7% op foodservicebestedingen.
Over het gehele jaar 2018 (tot en met nu) staat de Foodservice periodemonitor op +3,6%.

 

2018 p10: Veel nazomers horecabezoek

Van half september tot begin oktober was een zeer zonnige periode (6,8 uur zon versus 4,5 uur vorig jaar). Ook waren er weinig buien, die potentieel horecabezoek zouden kunnen afremmen. Het horecabezoek trok deze nazomer in alle sectoren aan. Meer binnenlandse vakanties leidden tot ruim 8% meer eten en drinken in hotels, campings en bungalowparken. De eetsector van restaurants en fastservicebedrijven zag 3,5% groei. Ook de drankensector, de horeca bij sport en horeac bij dagrecreatie lieten een groei van 3 à 4% zien.

Over de totale horeca was de groei 4,1%.

De catering in bedrijven en instellingen zag de uitgaven aan eten en drinken met 2% stijgen.

 

 

YeartoDate 2018 p10 (groothandel inkoop): +3,6%

Over het lopende jaar tot en met half oktober staat de Foodservicemonitor op 3,6% waardestijging, gemeten op inkoop vanuit reguliere grossiers. De horeca staat op +4,8%, catering op +0,8%, en onderweg +1,8%.

De inkoop via andere kanalen dan groothandels kan harder groeien. Directe leveringen vanuit fabrikanten of bedrijfsmatig inkopen bij supermarkten lijken harder te stijgen dan de inkoop bij groothandels.
De verkoopprijzen in horeca en catering stijgen dit jaar harder dan de inkoopprijzen, wat duidt op een margeverbetering. Dat betekent dat kassa-omzet na 2017 ook in 2018 meer stijgt dan de inkoop.

In een eerste calculatie komen we richting +5% voor foodservice consumentbestedingen in 2018.