2019 p1 samen met p2, Jaarrapport 2018 in afrondende fase

De foodservice-monitor over de 1e periode van 2019 laat nog even op zich wachten.
Foodstep heeft nog met data-partners overleg over uniformering van sector-indelingen en bedrijfstypes.
De losse rapportage over 2019-p1 komt te vervallen en de groeicijfers komen samen net periode 2 in de rapportage begin maart 2019.

 

Het jaarrapport Essentials met de omzetwaardes 2018, bedrijvenaantallen en sectortrends zit de afrondende fase.
De jaarcijfers van omzet op sectorniveau zijn inmiddels openbaar op fsfacts.nl en foodstep.com – zie database Jaarcijfers op hoofdsector

De publicatie Essentials gaat een stap dieper op bedrijfstypes binnen de sectoren en is een uitgave van Marketeersplatform FoodserviceXS.

 

Jaarcijfers omzet 2018

Met 5,3% groei over 2018 stijgt de totale waarde aan Foodservicebestedingen naar  20,1 miljard euro.

In 2018 laat met name de horeca een forse groei zien (6,5%). Het warme, droge weer in 2018 heeft eten en drinken buitenshuis gestimuleerd.
Daarnaast past uiteten goed bij de veranderende lifestyle van de moderne consument.
Hij is veel onderweg, zoek gezelschap op en is gevoelig voor prikkels op sfeer, gemak en beleving. Een gevarieerd aanbod in de horeca speelt daarop in.
Kookprogramma’s en tijdschriften dragen bij aan een hoger culinair kennisniveau van de horecagast. Met een kritische kijk op recepturen en gastheerschap houdt de gast de horecabedrijfsvoering scherp. Consumenten waarderen de keuze voor gezonde en duurzame ingrediënten. In het menu- en drankaanbod in horeca en catering zien we meer groente en minder vlees, en aandacht voor lokale producten.
Tegenover de trend naar genieten van verantwoord eten staat de wens van gemak.
We consumeren vaker ‘iets tussendoor’, een daarbij houdt de traditionele snack goede stand naast het nieuwe gezonde aanbod.

De omzet in de catering groeit minder dan die in de horeca. Eten en drinken op het werk is minder vanzelfsprekend. In Horeca en Retail in de omgeving van bedrijfsterreinen zijn lunch-alternatieven genoeg. De eet en drinkvoorzieningen in bedrijven en instellingen zagen in 2018 slechts 1,7% groei in bestedingen.

De omzet van horeca, catering en foodservice on-the-go steeg in 2018 tot een recordomzet van € 20,1 miljard.
De stijging van ruim 5% is hoger dan de 4% stijging in 2017, toen de aantrekkende economie een motor van bestedingsgroei was.

 

Een samenvatting van het omzet-hoofdstuk uit het jaarboek komt als PDF in maart 2019 op de Downloads van fsfacts.