Over periode 13 van 2020 (week 49 t/m 53) laat de foodservicemonitor een daling zien van 53,5% ten opzichte van 2019 in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering.
In de gemeten periode van 30 november 2020 t/m 3 januari 2021 is de gemiste kerstomzet op horecalocaties merkbaar. De afhaal- en bezorgomzet kon het slechts voor een deel opvangen. Verder heeft de doorgezette norm van thuiswerken de bedrijvigheid van bedrijfskantines op een laag pitje gezet.
Horeca, Catering, On-the-go
Horeca en Leisure laten in periode 13 een daling zien van 60,3%, dat in minder diep dan de periode ervoor. De horecazaken waren weliswaar gesloten, maar de thuisbezorg- en afhaaldiensten draaiden op volle toeren.
Catering laat in periode 13 een daling van 35,4% zien. Met het geldende thuiswerkadvies blijven bedrijfsrestaurants grotendeels gesloten. De catering van zorglocaties bleef in deze periode wel draaien, met uitzondering van de bezoekersrestaurants.
Foodservice On-the-go laat een daling van 43,3% zien in december, wat een sterkere daling is dan november. Veel mensen bleven thuis en reisverkeer was beperkt.

Over geheel 2020 -36% inkoop via groothandels
Over het gehele jaar bekeken (YearToDate p13) geeft de monitor 36% daling in de toeleverwaarde (inkoop) van eten en drinken aan Foodservice-locaties. Dat is gemeten op de groothandels-besteldata.
Foodservice ontwikkeling per 4-weeks periode
30nov tm 3 jan | Estim jaarinkoop | |
p13 “december” | 2020 | |
Logies | -65,4% | -53,5% |
Restaurants | -56,7% | -40,5% |
Fastservice | -46,6% | -23,0% |
Dranken | -73,9% | -50,9% |
Leisure | -84,3% | -46,7% |
Horeca | -60,3% | -40,2% |
Bedrijven | 40,0% | -39,7% |
Zorginstellingen | 10,6% | -9,0% |
Onderwijs | ||
Transport | ||
Catering | -35,4% | -32,5% |
Onderweg | ||
On-the-go | -43,3% | -23,3% |
Foodservice Totaal | -53,5% | -36,3% |