2020 p13 December Foodservice -53% (Horeca-60%, Catering -35%, Onderweg -43%)

Over periode 13 van 2020 (week 49 t/m 53) laat de foodservicemonitor een daling zien van 53,5% ten opzichte van 2019 in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering.
In de gemeten periode van 30 november 2020 t/m 3 januari 2021 is de gemiste kerstomzet op horecalocaties merkbaar. De afhaal- en bezorgomzet kon het slechts voor een deel opvangen. Verder heeft de doorgezette norm van thuiswerken de bedrijvigheid van bedrijfskantines op een laag pitje gezet.

Horeca, Catering, On-the-go

Horeca en Leisure laten in periode 13 een daling zien van 60,3%, dat in minder diep dan de periode ervoor. De horecazaken waren weliswaar gesloten, maar de thuisbezorg- en afhaaldiensten draaiden op volle toeren.

Catering laat in periode 13 een daling van 35,4% zien. Met het geldende thuiswerkadvies blijven bedrijfsrestaurants grotendeels gesloten. De catering van zorglocaties bleef in deze periode wel draaien, met uitzondering van de bezoekersrestaurants.

Foodservice On-the-go laat een daling van 43,3% zien in december, wat een sterkere daling is dan november. Veel mensen bleven thuis en reisverkeer was beperkt.

Over geheel 2020 -36% inkoop via groothandels

Over het gehele jaar bekeken (YearToDate p13) geeft de monitor 36% daling in de toeleverwaarde (inkoop) van eten en drinken aan Foodservice-locaties. Dat is gemeten op de groothandels-besteldata.

Foodservice ontwikkeling per 4-weeks periode

  30nov tm 3 janEstim jaarinkoop
 p13 “december”2020
Logies-65,4%-53,5%
Restaurants-56,7%-40,5%
Fastservice-46,6%-23,0%
Dranken-73,9%-50,9%
Leisure-84,3%-46,7%
Horeca-60,3%-40,2%
Bedrijven40,0%-39,7%
Zorginstellingen10,6%-9,0%
Onderwijs  
Transport  
Catering-35,4%-32,5%
Onderweg  
On-the-go-43,3%-23,3%
Foodservice Totaal-53,5%-36,3%