Over periode 2020p3 (24 februari t/m 22 maart) laat de Foodservicemonitor een forse daling zien van eten en drinken in horeca en catering. De waarde van toeleveringen is 16% gedaald. Deze daling komt vooral door de Corona-maatregelen in de laatste week van deze 4-weeksperiode [week 9 t/m 12].
- Horeca en leisure daalden met 18% ten opzichte van 2019p3.
- Bij catering van bedrijven, onderwijs en zorg is de daling 12%.
- Foodservice onderweg kwam op -13% t.o.v. vorig jaar.
Cijfermatig 2020p3 verloop week 9 – week 12, indicatief
De Data van de monitor zijn blokken van 4 weken, waarvan een deel ook week-diepgang heeft.
Op basis daarvan is het beeld over de weken van 2020p3 indicatief als volgt:
week 9 : +1%
week 10: +1%
week 11: -10%
week 12: -53%
Week 11 = Brabantse sociaal verkeer beperkt (m.n sport en zorgbezoek)
• Terugval in evenementencatering en horecabezoek op reisknooppunten (vliegvelden, stations)
• Afzeggingen restaurantreserveringen.
Week 12 = Nationale besluit om gehele sociale leven stil te leggen en thuiswerk advies.
• Ook in landen om ons heen sociale richtlijnen.
• Volledige sluiting van bars en restaurants t/m 6 april
• Wel bezorgdiensten en afhaalmaaltijden nog actief.
• Fastservicebedrijven zoals snackbars en lunchrooms mogen nog via counter verkopen
• Restauranthouders bezinnen zich op thuismaaltijden markt.
• Hotels kunnen open blijven
• Scholen gaan dicht. Thuiswerk voor ouders met kinderen.
• Bedrijfsleven deels stilgelegd, eten op het werk op laag pitje