2021 p1 Foodservice start nieuwe jaar met lage bestedingen (-49%)

Over de eerste 4 weken van 2021 (2021 p1 = 4 t/m 31 januari 2021) laat de foodservicemonitor een daling in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering zien van 49,4% ten opzichte van begin 2020.
De daling is minder hard dan de laatste periode van afgelopen jaar (2020p13 -53,3%), maar de lockdown geeft nog weinig perspectief voor de Foodservicemarkt.

Horeca en Leisure laten in periode 1 een daling zien van 60,6% ten opzichte van 2020p1. Met veel gesloten horecazaken blijft de focus op afhaal- en bezorgmomenten.

Catering laat in periode 1 een daling van 28,2% zien. 2021 start wederom met een thuiswerkadvies, en het thuiswerken werd verstrekt door gesloten basisscholen. Bedrijfscatering en onderwijscatering staan op een laag pitje, catering in zorginstellingen draait wel door.

On-the-go laat in periode 1 een daling van 46,4% zien, de sterkste daling sinds 2 jaar. Deze meting is wel beïnvloed door de kalenderweken. In 2020p1 viel nog het einde van de kerstvakantie 2019. In 2021p1 start de weektelling op 4 januari.

 

 

Met de aanhoudende sluiting van de horecalocaties en de avondklok is de verwachting dat herstelcijfers van omzet in 2021 nog op zich laten wachten.
Met de lente dagen in het vooruitzicht verwachten we dat consumenten steeds meer naar buiten trekken om de lokale horeca waar mogelijk te supporten met take-away.