2021 p9 Horeca en catering minimale stijging t.o.v. half augustus-september 2020 (+0,8%)

Over periode 2021-p9  (week 33 t/m 36 = 16 augustus t/m 12 september) meet de foodservicemonitor een kleine stijging van 0,8% ten opzichte van voorgaand jaar in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering.
Vorig jaar was er in periode 9 nog een daling van 20% ten opzichte van 2019.

Het eten en drinken buitenshuis zit dus nog een vijfde onder het niveau van pre-corona (index =80).

Het effect van COVID maatregelen in 2021-p9:

  • In meerdere steden wordt geprotesteerd door de evenementensector. Experts zien geen verschil tussen het organiseren van een festival en de Grand Prix in Zandvoort.
  • Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart op 2 september.
  • Het kabinet kwam op 3 september met een verplicht coronatoegangsbewijs in horeca, op terras en in de bioscoop.

Horeca en Leisure laten in periode 9 een daling zien van 1,4%, in periode 9 2020 was er een daling van 18,8%. Samen geeft dat 20% lagere bestedingen dan in 2019.

Catering laat in periode 9 een stijging van 7,2% zien, periode 9 2020 liet een daling van 31,4% zien. In de laatste weken van deze periode is het onderwijs weer opgestart, verdeeld over weken naar gelang de verschillende regio’s in het land en ook het werken op kantoor nam weer toe.

On-the-go laat in periode 9 een stijging van 3,7% zien, waar deze in periode 9 2020 een daling van 13,6% liet zien. Het advies om reizen in de spits te mijden bleef staan, evenals de mondkapjesplicht in het OV. Het vakantieverkeer in eigen land bleef door het minder mooie weer toch iets achter bij het pre-corona tijdperk.

YearToDate 2021-p9 : +6,0%

Over het gehele jaar van januari 2021 t/m medio september ligt de waarde van leveringen in de bedrijfstak 6% hoger van YTD 2020-p9.