2021p11 toeleveringen horeca en catering +80% tov 2020 (week 41 t/m 44)

Over de 11e 4-weeks periode van 2021 (11 oktober t/m 7 november 2021) laat de foodservicemonitor een stijging zien van 79,7% in de toelevering van eten en drinken in horeca en catering. De herfstvakantie viel in deze periode en er waren nog geen verscherpte coronamaatregelen.
Een jaar geleden (2020p11) liet de periodemonitor een daling van 55,2% zien. Over twee jaren bekeken is de index 81 (bij 2019p11 = 100).

De COVID maatregelen/ontwikkelingen in deze periode:

  • 26 okt: Dagelijks zijn er verhalen in het nieuws over overbelaste IC’s. 9% van de besmettingen is opgelopen op het werk. 4,3% loopt een besmetting op in de horeca, waar met een QR-code toegangscontrole is. Volgens het RIVM komt de stijging door de versoepelingen van vorige maand.
  • 28 okt: Nederland is weer helemaal rood op Europese coronakaart.
    In de loop van de maand oktober stijgen de besmettingscijfers en rollen we geleidelijk de vierde golf in. De ziekenhuizen kunnen het niet meer aan en roepen steeds harder om maatregelen. Volgens het RIVM is de stijging een gevolg van de versoepelingen van eind september.
  • 2 nov persconferentie: Tijdens de persconferentie worden we herinnert aan de basismaatregelen en wordt de 1,5 meter weer ingevoerd per 6 nov. Het thuiswerkadvies wordt voor 50% ingesteld. Daarnaast wordt QR-code verplicht op buitenterrassen, musea, amateursport, sportscholen, koren, toneelvereniging. De mondkapjes komen terug op station, overheidsgebouwen, diverse scholen, verpleegtehuizen, winkels en contactberoepen. Burgemeesters gaan beter handhaven.
    Het kabinet wil de QR-code uitbreiden en daarvoor de wetgeving aanpassen. Gedacht wordt aan de QR-code op het werk (mogelijk te maken), in winkels (behalve de supermarkt) en andere locaties waar veel mensen komen.

Horeca en Leisure laten in periode  2021p11 een stijging zien van 106,4%,. Vorig jaar in periode 11 2020 was er een daling van 63,3%.
Wanneer je het groeipercentage van 106,4% in P11 afzet ten opzichte van P11 in 2019, laat het een daling van 24% zien.

Dus , 2021p11 blijft nog 24% achter op de waarde van 2019p11.

Catering laat in  2021p11  een stijging van 36,1% zien, periode 11 2020 liet een daling van 43,3% zien. Tijdens deze periode maakten veel medewerkers weer gebruik van werken op kantoor met gevolg drukte op de weg. Per 6 november ging het nieuwe advies om voor 50% thuis te werken weer in.

On-the-go laat in periode 2021p11 een stijging van 55,5% zien, waar deze in periode 11 2020 een daling van 33,6% liet zien.
Doordat men weer meer op kantoor ging werken nam de drukte op de weg toe, met tot gevolg de langste files van het jaar.
Deze sector ging als enige over het niveau van 2019p11.

YearToDate 2021p11 : +11,9%

Van Januari t/m begin november (YTD 2021p11 ) is een stijging in foodservice van 12% zichtbaar t.o.v. 2020.
Een jaar geleden was er 33% daling over het lopende jaar 2020 t.o.v. 2019.