Over de eerste 4 weken van het nieuwe jaar, 2022 p1 (3 januari t/m 30 januari 2022) laat de foodservicemonitor een stijging zien van 22,1% in de toelevering van eten en drinken in Foodservice t.o.v. vorig jaar 2021-p1. Vorig jaar (2021 p1) was er nog een forse daling van 51,6%.
Over de langere termijn bekeken ligt het niveau van de branche lager dan voor corona 2019/2020.
De index (bij 2019=100) staat op 60.
Over geheel 2021 zagen we een stijging in de inkoopwaarde van 14,2%.
Januari 2022 startte voor horeca, catering en foodservice on-the-go met de lockdown die in 2021-P13 was ingegaan en het eindigt met versoepeling van coronamaatregels op 26 januari, waarbij horeca en cultuur weer tot 22 uur open mag.
De COVID maatregelen/ontwikkelingen over periode 2022 p1:
- 7 jan: Steeds meer sectoren krijgen te maken met uitval vanwege personeel dat in quarantaine gaat.
- 10 jan: De basisscholen en middelbare scholen gaan open.
- 11 jan: Jongeren tot en met 17 jaar mogen bij een vereniging tot 20.00 uur buiten sporten.
- 14 jan: ’s Avonds is een persconferentie met dit keer minister Kuipers, waarbij versoepelingen worden aangekondigd. Het onderwijs gaat open. Sporten kan weer en winkels kunnen ook weer open. We gaan terug naar de avond-lockdown.
- 17 jan: Het onderwijs op mbo, hbo en universiteit is weer fysiek mogelijk.
- 25 jan: In de avond volgt een persconferentie waarmee een eind komt aan de sololockdown van Nederland. Het OMT adviseert open te gaan vanaf 20.00 uur, de regering kiest voor 22.00 uur onder voorwaarden. Horeca en cultuur gaan weer open.
Horeca en Leisure laten in periode 1 een stijging zien van 26,1%, in periode 1 2021 was er een daling van 60,3%.
Catering laat in periode 1 een stijging van 11,7% zien, periode 1 2021 liet een daling van 35,6% zien.
On-the-go laat in periode 1 een stijging van 41,8% zien, waar deze in periode 1 2021 een daling van 46,4% liet zien.
index reeks (2019-100)
2019-p1 | 2020-p1 | 2021-p1 | 2022-p1 | |
Foodservice Totaal | 100 | 104 | 50 | 61 |
Horeca & Leisure | 100 | 104 | 41 | 52 |
Catering | 100 | 104 | 67 | 74 |
On-the-go | 100 | 105 | 56 | 80 |