2022 p9 +4% toeleveringen horeca en catering +11% t.o.v. 2021p9

Over periode 9 van 2022 (15 augustus t/m 14 september 2022) laat de 4 weekse foodservicemonitor een stijging zien van 10,9% in de toelevering van eten en drinken in Foodservice t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Vorig jaar was in periode 9 de stijging 1%, en het jaar daarvoor (2020) zakte de waarde ruim 20% door corona-lockdown.

Kijken we over de 4 jaren tezamen dan is in 2022 de eerdere daling door corona-lockdowns nog niet goedgemaakt.

De index (2019-=100) staat op 89.

 

Ontwikkeling 2022-p9 per segment:

  • Horeca en Leisure laten in periode 9 een daling zien van 5,8%, in P9 2021 was er een lichte daling van 1,1%.
  • Catering laat in periode 9 een stijging van 27,9% zien, in P9 2021 was er een lichte stijging van 7,3%.
  • On-the-go laat in periode 9 een stijging van 15,8% zien, waar deze in periode 9 2021 steeg met 3,7%.

Het economisch klimaat is weer aardig verslechterd en ook de inflatie blijft maar doorstijgen. Grote problemen voor ondernemers die de prijsstijgingen niet ongelimiteerd door kunnen rekenen in hun eindproducten om voldoende consumenten te trekken (die eveneens op diverse vlakken met forse prijsstijgingen te maken hebben). En ook aan de andere kant steeds duurdere rekeningen zullen moeten betalen; voor personeel, huur, belastingachterstanden, energie en inkoop van producten.

Deze periode viel voor een deel nog in de schoolvakanties.

YearToDate:
Ontwikkeling januari tm september  2022 (YTD 2022-p9 tov YTD 2021-p9) per segment:

  • Horeca en Leisure stijgen YTD met 31,6%
  • Catering van bedrijven, onderwijs en zorg stijgen YTD met 31%
  • Foodservice onderweg YTD stijgt met 19,3%