CBS horeca-omzet (inclusief logies) -34% over 2020

Het CBS kwam deze week met een omzetdaling van 34% voor horeca-ondernemingen in 2020.
Dat is de totale omzet van bedrijven met horeca als hoofdactiviteit, inclusief de logiesomzet en attractieverhuur.

Foodstep rapporteerde in februari 38% daling in  Foodservice.
Dat gaat alleen over het eten en drinken buitenshuis, gemeten op alle out-of-homelocaties, ook die met horeca als nevenactiviteit.

De vakantieparken en campings  hebben het in 2020 nog redelijk gedaan, waardoor het CBS cijfer een mindere daling schetst dan de cijfers van Foodstep.

Met dit verschil in afbakening toegelicht kunnen we zeggen dat cijfers van beide organisaties dezelfde kant op wijzen.

 

CBS 1 maart 2021:

In 2020 kromp de omzet van de horeca met 33,9 procent ten opzichte van 2019. Deze krimp is zonder precedent. De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis.

Dit is de grootste krimp ooit en maar liefst 7 keer groter dan de omzetdaling in 2009. Door de kredietcrisis behaalde de horeca toen 4,8 procent minder omzet dan in het jaar ervoor.

Hotels hebben vorig jaar 50,8 procent minder omgezet dan in 2019. De krimp bij de overige logiesverstrekkers (vakantieparken, campings) was met 13,1 procent een stuk kleiner. In totaal kromp de omzet van de logiesverstrekkers in 2020 met 40,6 procent.

De omzet van eet- en drinkgelegenheden kromp, met 31,2 procent, minder hard dan die van de logiesverstrekkers. Fastfoodrestaurants hadden relatief het minste last van de coronamaatregelen. Hun omzet was 13,5 procent lager dan in 2019. Cafés en restaurants hebben in 2020 respectievelijk 41,7 en 34,6 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Kantines en catering ten slotte verloren 35,6 procent omzet.

 

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/09/omzet-horeca-krimpt-ongekend-hard-door-coronamaatregelen