Consumenten besteedden in 2016 voor 3,8 miljard euro aan duurzaam voedsel, een stijging van 26% ten opzichte een jaar eerder.
Het aandeel duurzaam voedsel binnen de totale voedselbestedingen is daarmee gestegen van 8% in 2015 naar 10% in 2016. Aan de keurmerken Biologisch en Beter Leven wordt het meest besteed.
Dit blijkt uit de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel, uitgevoerd door Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Bron: persbericht WUR
Duurzame voeding in Foodservice +14%
Foodstep heeft binnen deze monitor het deel van de Buitenshuis bestedingen in kaart gebracht.
De duurzame bestedingen in de foodservice zijn in 2016 met 14 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. In de foodservice is met name de omzet van duurzame koffie en thee toegenomen. Het aanbod van duurzame vis en zuivel nam echter af. Alle verkoopkanalen binnen de foodservice lieten vorig jaar een stijging in consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel zien.
Bij verkooppunten ‘onderweg’ (vliegtuig, trein en auto) is in 2016 vergeleken met een jaar daarvoor de grootste procentuele toename zichtbaar (42%).
De andere kanalen: supermarkten +36%, speciaalzaken +0%
- Verkoop duurzame voeding in supermarkten gestegen met 36% naar meer dan 2,4 miljard euro. De groei zit in dit verkoopkanaal met name in een ruimer aanbod. De verkoop van vlees en vleeswaren met het Beter Leven-keurmerk, en groente en fruit met het Rainforest Alliance-keurmerk is het laatste jaar toegenomen. Van alle bestedingen aan vis in supermarkten gaat 51% naar duurzaam gevangen of gekweekte vis. In totaal wordt in de supermarkt 12% besteed aan producten met een duurzaamheidskeurmerk.
- In de speciaalzaken duurzame voeding (winkels die streven naar een zo groot mogelijk aandeel biologisch voedsel in het assortiment) is ook dit jaar sprake van stilstand in de bestedingen.
Keuze voor duurzame keurmerken in horeca en catering
De trend naar duurzaamheid in catering wordt gestuurd vanuit de wensen van opdrachtgevers van bedrijfsrestaurants en zorginstellingen. Overheden en bedrijven zetten duurzaamheid en gezondheid in bij aanbestedingstrajecten.
De horeca kiest voor meer duurzame ingredienten, inspelend op de kritische gast die transparantie wenst en maatschappelijk verantwoord ondernemen waardeert.
Foodservice duurzaamheid naar productgroep
Koffie-thee-cacao: UTZ en toename Fairtrade
De koffie en thee is goed voor meer dan de helft van de duurzame consumptiewaarde in foodservice. Het aandeel duurzaam hierbinnen stijgt net als voorgaande jaren harder dan mainstream.
Voor UTZ is Douwe Egberts de grote speler in het productaanbod. Alle espresso-bonen van DE zijn UTZ, en espresso wint out-of-home in 2016 en 2015 ten koste van filter en instant. Ook in bedrijfscatering neemt espresso een steeds belangrijkere plek in, en de keuze voor duurzaam wordt gestimuleerd door de opdrachtgever (de locatie).
Het tweede grootste keurmerk in koffie/thee/cacao OOH is fairtrade. In 2016 groeit fairtrade koffie en thee fors. De grote groei zit met name de introductie van Pickwick Fairtrade thee in het out-of-home kanaal. Fairtrade is goed vertegenwoordigd in restaurants en hotels. Inmiddels krijgt fairtrade ook meer voet aan de grond in cafes/leisure.
Zuivel: Bio en UTZ
BIO/EKO heeft in OOH al meerdere jaren voet aan de grond. Binnen de buitenshuismarkt was bio zuivel de eerste duurzame trend in catering. De laatste jaren blijft het aandeel Bio in zuivel bij catering op ongeveer 15% hangen. De totale waarde aan zuivel-algemeen daalt afgelopen twee jaren in bedrijven, o.a. door opkomst andere dranken bij lunches.
UTZ kwam in 2014 sterk opzetten in Zuivel (Chocolademelk en Chocoladessert), omdat meer gecertificeerde grondstoffen beschikbaar kwamen voor producten. Daarna was er een kleine terugval in deze zuivel door de twee opeenvolgende warme jaren 2015 en 2016.
Brood: stijging Bio/EKO aandeel houdt aan
Het gebruik van bijzondere broden is populair in horeca en catering.
Bio Bakery stijgt sinds 2014 jaar op jaar en lift mee op de trend van ‘rustiek’/’ambachtelijk’.
AGF: Bio/EKO, milieukeur en Fairtrade in bedrijfscatering
Duurzame groente en fruit vinden we vooral bij bedrijfscatering. De toename van BIO/Eko samen met milieukeur haperde even in 2015 maar zet in 2016 door. Met een stijgende deel fairtrade (bananen ed) geeft dit voor totaal AGF in 2016 een verdubbeling in duurzaam voedsel ten opzichte van 2015.
Vlees en vleeswaren: Beter Leven groeit
In de vleeswaren zien we Beter Leven na 2015 ook in 2016 verder groeien in bedrijfsrestaurants.
Bij vlees kiezen restaurants sinds 2015 meer voor de duurzame varianten.
Vis: MSC stabiel
De uitgaven aan MSC vis schommelen jaar op jaar. De waarde aan duurzame vis Out-of-home blijft op lange termijn ongeveer gelijk. Het aanbod van MSC vis bepaalt in belangrijke mate de keuze bij bedrijfscatering en horeca.
Eieren: Meer vrije uitloop
Eieren zijn een relatief kleine productgroep in horeca en catering, maar jaar-op-jaar neemt de keuze voor duurzame eieren toe. In 2016 is steeg het gebruik van “Vrije uitloop eieren” in restaurants en hotels. Het aandeel duurzame eieren is gegroeid naar 22% van het totale gebruik.
De verzamelgroep Overig Voedsel: Bio en Beter leven in snacks en salades
De groep ‘Overige DKW’ bevat ondermeer chocolade, koek, snacks, soepen en salades.
De fabrikanten van bonbons en koekjes voor bij de koffie kiezen ook voor onderscheidend vermogen op duurzame keurmerken UTZ en fairtrade.
In catering is de keuze voor de duurzame versie van vleessnacks en broodsalades toegenomen. Biologische frisdank (icetea) en sap heeft in 2015 een minder goed jaar gedraaid, door sluiting van de V&D-vestigingen van trendsetter LaPlace. In 2016 trekt bio in non-alcoholische dranken weer aan.
De totale groep Overig voedsel stijgt in 2016 in duurzaamheid.