Gisteren (16 dec 2014) in de Amsterdam Arena zijn de nieuwe cijfers van Foodservice op FoodserviceXs gepresenteerd en uitgereikt.
omzet 2014-2015-2016
- De groei van de foodservicemarkt in 2014 ligt nog net onder de 0% en komt op 17,4 miljard euro omzetwaarde uit.
- In 2015 gaat de groei naar een plus van ruim 1%,
- en in 2016 gaan we naar verwachting naar de 2% afhankelijk van een aantal belangrijke macro-economische factoren.
Waar ligt naar de komende jaren de groei, die juist nu al direct is te voorspellen want de onderliggende megatrends zijn niet nieuw.
Trends in Foodretail en Foodservice.
Gezien het succes van de Action, Lidl en Ikea ligt de groei nog bij de massa voor de groep met veel tijd/weinig geld waar elke cent telt en waar het volume regeert. En waar de supermarkt nu als geen ander op inpeelt door onderhuids toch weer ruim 900 producten in prijs te hebben verlaagd. En dat Foodretail streeft naar meer volume blijkt ook wel uit het omnichannel beleid. Bestaat er nog wel een onderscheid tussen Foodretail en Foodservice. De afhaalpunten vliegen je om de oren, via het internet bestellen, en de vele mobiele triggers tot en met de iBeacon aan toe; over 5 jaar vertienvoudigd het eten en drinken online van nu 2% naar 20% in 2020.
Dat het % allochtoon toeneemt naar de 30% is onmiskenbaar, met eigen producten (vaak uit het land van herkomst), de eigen avondwinkels, m.a.w. de eigen kanalen. Wat ook (nog) geldt voor het verantwoorde aanbod, via de natuurwinkels, de Ekoplaza, de Estafette Odin, de Streekbox, of de boerenwinkel, met een geheel eigen steeds bredere doelgroep. Wat wordt weerspiegeld in de jaarlijkse double digit growth. Want dichter bij de klant, herkenbaarder, gaat boven anoniem en groot, en daarom ook de opkomst van thuisafghaald.nl. Thuisbezorgd en Justeat nemen trouwens eveneens sterk in populariteit toe, waar ook ketens als Domino’s Pizza en New York pizza van profiteren.
Naar kanalen toe gaat het goed met logies, de hotelketens en de consument zelf (AirBnB en B&B), met leisure (festivals), met restaurants fine casual en buitenlands (niet traditioneel Chinees/Indisch), met koffiecafé’s (de doorbraak van Starbucks), en met fastserviceketens (m.n. die thuisbezorgen, maar ook Subway bv.). Traditioneel blijft het moeilijk houden in de zin van café’s, snackbars, Chinees/Indisch, en benzinestations o.a. Het gaat om high traffic, convenience at home, to take home, thuis bezorgd en thuis afgehaald (daar zijn waar de consument is, of waar de consument je nodig heeft). Daarom ook voor de levensvatbaarheid van winkelcentra, waar hybride gemengd aanbod van retail en foodservice noodzakelijk is, zoals blijkt uit het voorlopige succes van de foodhallen in Amsterdam en de markthal in Rotterdam.
Als Foodservice kunnen we in dit geweld mee. Vanuit propositie in value for money voor horeca en bedrijfsrestaurants beter dan voor fastservice en benzinestations. Met als onderscheidende kracht het personeel en ready to eat good food immediately available als Unique Buying Reason. Voor de groep met weinig tijd/veel geld (de mensen die nog een baan hebben) als oplossing voor gemak-, tijd- en kookgebrek.
De kern: Foodservice is weerbaar t.o.v. Foodretail. En als de klant niet naar jou toe wil komen, geldt veel meer zorg dat jij dan zelf de klant opzoekt
Meer weten?
De kerncijfers uit het jaarrapport over de Foodservice omvang en ontwikkeling vind u op deze site bij Downloads: PDF-rapporten ad Jaarcijfers Foodservice.