Foodservicemarkt 2018 +5,3% (Jaarrapport als pdf)

Met 5,3% groei over 2018 gaat de totale waarde aan Foodservicebestedingen over de 20 miljard euro. Dat is een nieuw record. Vooral de horeca liet over 2018 een goede omzetgroei zien. Catering bleef achter bij dit groeicijfer.

De groei van 5,3% in de buitenshuisbestedingen (“out-of-home”, foodservice) ligt hoger dan de 3% groei in eten en drinken thuis (“at-home”, food retail)

 

De consument consumeert steeds meer buitenshuis en (nieuwe) concepten weten goede aansluiting te vinden bij consumententrends en -behoeften. Daarnaast leveren de positieve ontwikkelingen van het economisch klimaat een gunstige bijdrage. Het consumentenvertrouwen en het producentenvertrouwen staan hoog. De werkloosheid is gedaald, de koopkracht stijgt.

Het weer in 2018 kenmerkte zich als een reeks van records op zon en droogte waar de horeca veel profijt van had. Al vroeg in het voorjaar konden terrassen en strandbedrijven veel gasten verwelkomen. Het aangename weer heeft de keuze voor vakanties in eigen land en dagjes uit gestimuleerd. Hotels en bungalowparken draaiden goed, het aantal hotelovernachtingen van Nederlandse en buitenlandse gasten neemt toe. Door meer zonuren was de Nederlander meer buitenshuis en bracht hij meer bezoek aan restaurants en fastservice.

Horeca

Het restaurantaanbod verruimt en vertoont een grote diversiteit. De gast is meer culinair geschoold en kritischer. “Eenheidsworst” kan niet mee, gerechten worden persoonlijker.

De fastservicesector groeit opmerkelijk. De behoefte aan een snelle hap zit echter niet zozeer in de traditionele cafetaria’s maar meer in lunchrooms en nieuwe eetconcepten die inzetten op meer gezonde en verantwoorde producten. Ook de fastfoodrestaurants draaien goed.

De consument kiest steeds voor gemak en is gecharmeerd van opkomende fast-casual concepten. Formulisering, standaardisatie en ketenvorming zijn inherent aan deze. Het aantal franchiseketens neemt toe en steeds meer bedrijven sluiten zich aan.

In de drankensector zit het groeiperspectief met name in bedrijven die kiezen voor onderscheid en beleving met speciaal-bieren, koffie, thee, wijn, cocktails en home-made limonades. Het koffiecafé wint aan populariteit, vooral in grote steden.

Catering

Zowel in 2017 als 2018 gingen de foodservice-bestedingen in bedrijven minder hard omhoog dan in de horeca. Met de economische groei trekt de werkgelegenheid in het bedrijfsleven aan, en zo stijgt ook het aantal potentiële lunchgebruikers in bedrijfsrestaurants. Echter flexibele werktijden en flexplekken maken dat eten en drinken bij het werk anders ingericht kan zijn. Ook het aanbod onderweg en in de nabije horeca voelt concurrerend voor bedrijfscateraars. Lunchen op het bedrijf is niet meer vanzelfsprekend.

De eet- en drinkvoorzieningen in instellingen ondervinden sinds 2011 de druk van centrale bezuinigingen. Met minder patiënten en meer thuisverpleging is de behoefte aan foodservice in grootschalige zorgcomplexen gekrompen. De kleinere zorgvormen kozen tot 2017 vaker voor belevering vanuit retail. In 2017 en 2018 is in de grootschalig zorg nog weinig verbetering in de foodservice-uitgaven. Bij de kleinschalige zorg lijkt in 2017 en 2018 de foodservice groothandel weer een stuk markt terug te pakken van de supermarkten.
Voor het totale marktsegment Instellingen is er nu twee opeenvolgende jaren een lichte stijging aan eten en drinken, na zes jaar van dalingen ervoor.

Studenten zich niet laten afschrikken door het prijskaartje van luxe belegde broodjes of de betere koffie in inpandige koffiecafés binnen onderwijslocaties. Cateraars van deze locaties ondervinden daarbij concurrentie van nabijgelegen horeca. Variatie, gezondheid, duurzaamheid en een goede prijs­kwaliteitverhouding zijn de belangrijkste criteria bij de aanbesteding van catering in onderwijs.

Onderweg

 Met het aantrekken van de economie zit er ook een stijging in eten en drinken onderweg. Het foodservice aanbod bij pompshops stijgt. De groei in horeca bij openbaar vervoer is nog hoger. Horeca bij detailhandel blijft in 2018 wat achter bij de groei in reguliere horeca.

Door flexibilisering en individualisering van arbeid gaan we over van het klassieke ontbijt­lunch­diner naar zes of meer eetmomenten per dag. Met name Millennials en Generatie Z, consumenten van 17 tot 37 jaar, willen zelf kunnen kiezen wat ze eten, waar en wanneer.

 

Download pdf Jaaroverzicht 2018

Een samenvattend rapport over de omvang en ontwikkeling in de foodservice bestedingen in 2018 (omzet horeca, catering en on-the-go) staat bij de Downloads:

Jaaroverzicht Foodservice Omzet 2018 (feb2019)