Gast meer tevreden over horeca in 2013

Gemiddeld worden restaurants, cafés en frietzaken gewaardeerd met een 7,7

Gast meer tevreden over horeca

Gasten waarderen de dienstverlening van de horeca nu beter dan een jaar geleden. Dit blijkt uit het Nationaal Formule Onderzoek, een gezamenlijk initiatief van het vakblad@FoodClicks en onderzoeksbureau Foodstep uit Bennekom. Gemiddeld krijgen onder meer de restaurants, cafés en frietzaken op de aspecten service, kwaliteit, prijs, sfeer, hygiëne en omgeving een rapportcijfer van een 7,74. Van alle segmenten in het zogenoemde foodservicekanaal wordt de restaurantsector het beste beoordeeld door gasten.

  • 12.000 respondenten beoordelen de horeca
  • Restaurants krijgen een 8 van de gasten
  • Kwaliteit cafetaria’s steeds beter gewaardeerd
  • Besteding aan eten en drinken gedaald met 2 % naar €7,83 per bezoek, meeste pijn bij de wegrestaurants (-13% bedrag per gast)

Het Nationaal Formule Onderzoek geeft de beoordelingen van gasten van formules in het foodservicekanaal weer. Zo’n 12.000 respondenten deden mee aan het onderzoek, nationaal representatief naar leeftijd, geslacht en regio.
Uit het onderzoek blijkt dat gasten de restaurantsector het best beoordelen, met een 8. De dranken- en logiessector (cafés en hotels) krijgen beide een 7,8 van de gasten, terwijl de fastfoodsector en de restaurants op bungalowparken het moeten doen met een 7,7. De tankstations krijgt een waarderingscijfers van een 7,6 van de gasten en horeca bij retail (o.a. restaurants bij Ikea en Hema) een 7,4.
Het overall oordeel van de gasten over de markt groeide de afgelopen twee jaar van een 7,65 in 2011 naar 7,74 in 2013.

 

 

Door de jaren heen; cafetaria positiever beoordeeld

Als we de gastwaarderingen door de jaren heen bekijken dan doet onder meer de cafetariasector het erg goed. Zo kreeg de sector in 2009 nog een 7,5, nu is dat een 7,7. Vooral om de service (snelheid, attent, vriendelijk) worden de snackbars beter gewaardeerd. Maar ook de kwaliteit, waarvoor de cafetaria’s nu een 7,8 krijgen, wordt beter beoordeeld dan de afgelopen jaren. Dit geldt zeker ook voor het aspect prijs. Dat was een 7 (2009) en is nu een 7,4. Op het aspect sfeer wordt men in vergelijking met 2009 zelfs met meer dan een half punt beter beoordeeld. Ook de dranken-, logiessector, evenals de outlets in de leisuresector krijgen nu op de verschillende aspecten een hoger cijfers dan het afgelopen jaar. “Het zijn weliswaar kleine verschillen, maar er zit een stijgende lijn in. Dat is positief”, aldus onderzoeker Frank Meeuwsen van Foodstep.

Bestedingen

Ondanks de betere waardering, wordt er wel minder besteed in het foodservicekanaal. De gemiddelde bestedingen aan eten en drinken buitenshuis zijn in 2013 ten opzichte van 2012 gedaald met 2 procent naar €7,83. Positieve uitschieters zijn in de restaurantsector de Japanse- en sushi-restaurants waar nu gemiddeld €23,70 wordt uitgegeven tegen €21,62 in 2012 (+10 procent!). Ook de restaurants met een Nederlandse en Franse keuken doen het op het gebied van bestedingen per bezoek nu beter dan in 2012 (€27,15 tegen €25,71). De Italiaan heeft daarentegen dit jaar te maken met iets lagere gemiddelde uitgaven per bezoek dan het afgelopen jaar (-3 procent). De bestedingen bij de restaurants bij warenhuizen (Hema, Ikea, etc.) groeien licht en bedragen nu €5,66 (+2 procent ten opzichte van 2012). De echte pijn zit bij de wegrestaurants, die het bedrag dat gasten er gemiddeld uitgeven zien dalen met 13 procent van bijna €9,50 in 2012 naar €8,22  in 2013.
“De foodservicesector heeft last van het huidige economische tij. Ook de toenemende concurrentie van onder meer supermarkten speelt de sector parten. Op prijs legt men het af, investeringen in service, gastvrijheid en sfeer zijn daarom essentieel. Het is mooi om te zien dat dit ook gebeurt en dat gasten het waarderen”, zegt onderzoeker Meeuwsen van Foodstep. Hij noemt het overall oordeel van een 7,74 van gasten over de spelers in de foodservicesector goed. “Gasten zijn sinds het begin van de economische tegenwind erg kritisch. Ze willen waar voor hun geld. De groeiende tevredenheid over de diensten die worden geleverd is dan ook in dat licht bezien een knappe prestatie.”

Over het onderzoek

De uitkomsten van het Nationaal Formule Onderzoek 2013  van @FoodClicks en Foodstep zijn gebaseerd op uitgebreid consumentenonderzoek in de jaren 2011, 2012 en 2013 (eerste half jaar). Het Nationaal Formule Onderzoek geeft de beoordelingen van consumenten van formules in het foodservicekanaal weer. Verder geeft het onderzoek de penetratie en gebruiksfrequentie van kanalen en het besteed bedrag per bezoek naar doelgroep, dag en moment weer. Zo’n 12.000 respondenten deden mee aan het onderzoek, nationaal representatief naar leeftijd, geslacht en regio. De bijna 40.000 interviews die ten grondslag liggen aan het onderzoek staan gelijk aan meer dan 50.000 locatiebezoeken.
Aan het onderzoek is tevens een unieke tool gekoppeld waarmee bedrijven of formules kunnen zien waar ze staan ten opzichte van de andere spelers in hun marktsegment:http://nfo.profpanel.nl.

 

NB: het onderzoek geeft het oordeel van de Nederlandse gast. Bestedingen en oordeel van buitenlandse gasten kunnen het beeld voor bedrijftypes en formules nuanceren (hotels, wegrestaurants)