Hogere bierprijzen, brouwerijen versus horeca

De vier grootste brouwerijen van Nederland verhogen de bierprijs in 2019 met gemiddeld vier procent.
“Dat betekent dat een goudgeel vaasje straks meer dan drie euro gaat kosten. Een biertje is nu 75% duurder dan in 2006.”, meldt BNR op 21 januari.
“BIERTJE IN CAFÉ GAAT MEER DAN DRIE EURO KOSTEN”

De redactie van NOS.nl bracht in een video-item in beeld hoe de bierprijs in opgebouwd.

Branche-organisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHn) zet de constructie van brouwerij-contracten op de politieke agenda.

“Hoewel er hier-en-daar verschillen zijn, zien we weer een forse prijsstijging van de bierprijs en dat betekent dat horecaondernemers flink meer moet gaan betalen voor bier. Of je daar als horecaondernemer iets tegen kunt doen, hangt met name af met de binding met je bierbrouwerij”,  schrijft KHN in advies aan haar leden.

Als horecaondernemer bepaal je zelf welke prijs je vraagt voor een biertje. En dus ook of je prijsverhogingen van de bierbrouwer wel of niet doorberekent en (zo ja) wanneer. De prijs van een biertje wordt natuurlijk niet alleen bepaald door de inkoopprijs die aan de brouwer betaald wordt. Als horecaondernemer heb je immers te maken met veel meer lasten en economische ontwikkelingen. Denk aan de kosten van huisvesting, hogere energiekosten door het Klimaat- en Energieakkoord, de kosten voor de medewerkers die je in dienst hebt en allerlei kosten die je aan de lokale overheid kwijt bent (ozb, leges, vergunningen etc.). Als ondernemer zul je op basis van de kostenontwikkeling moeten bepalen of je je prijzen gelijk houdt, verhoogt of misschien zelfs wel verlaagt.

 

KHN heeft eerder geprobeerd om via ACM en politiek verandering te weeg te brengen op de horecabiermarkt. De noodzaak en bereidheid om in te grijpen is er volgens ACM niet, dan grijpt ook de politiek niet in. Volgens KHN werkt de horecabiermarkt in Nederland echter nog steeds niet. Om tot een echt liberale en vrije horecabiermarkt met volledige concurrentie te komen is het volgende nodig:

  • Transparante bierprijzen: een ‘kale’ netto bierprijs met toeslagen per extra af te nemen dienst
  • Afbouw van de rol van brouwers als financier
  • Afbouw van de oneindige afnamebedingen via panden (de huurcontracten)
  • Maximale transparantie in contracten met brouwers