Jaarboek EssentialsXS, met jaarcijfers 2016

Op 15 december 2016 is het jaarboek Essentials 2016-2017 jaarboek uitgereikt bij FoodserviceXS.
Het jaarboek cijfers, insights en inspiratie op/voor/over de wereld van foodservice.
De onderdelen facts, figures én feelings maken het tot hét handboek voor marketeers in foodservice.

Het FoodserviceXs Essentials jaarboek is inbegrepen in het lidmaatschap bij FoodserviceXs (één exemplaar per bedrijf).
Losse verkoop 1750 euro, via foodserviceXS .

De hoofdstukken over de omzetontwikkeling zijn gebaseerd op de Foodservice Periodemonitoren t/m oktober 2016.

2016: Omzetstijging zet door

In 2016 laten nagenoeg alle segmenten binnen foodservice een waardegroei zien. Het jaar 2015 was het omslagjaar naar omzetstijging, na een lange reeks jaren met omzetdalingen.

In de eerste negen maanden van 2016 steeg de waarde van producten, die ingekocht worden via groothandels, met 1 à 1,5% ten opzichte van 2015. Een sterkere groei zit in de inkoop van horeca en catering bij retailers. Deze inkoopstroom is nog relatief klein, maar door online bestelgemak en een goede distributie neemt inkopen bij supermarkten en andere retailers in populariteit toe bij kleine horeca, bedrijven en instellingen.
De totale waarde van producten aan eten en drinken, ingekocht via grossiers en retailers, steeg in foodservice met 2,7%. Het goede weer en een veilig klimaat waren goed voor de binnenlandse horecabestedingen. Meer variëteit in het aanbod in horeca en onderweg stimuleerde de consument om buitenshuis te eten, te drinken of te snacken. Lunchen buiten de deur remde enigszins de bestedingen in bedrijfscatering.

 

Horeca

Het weer was in de zomer van 2016 wisselend maar gemiddeld prima voor buitenshuis verblijf. Onrusten in het buitenland hebben bovendien de keuze voor vakanties in eigen land gestimuleerd. Met het gestegen vertrouwen in de economie en de toename van koopbereidheid van consumenten zijn uitgaven aan eten en drinken toegenomen.

Binnen de logiessector lieten in 2016 vooral campings en bungalowparken een stijging zien in foodservice. De hotels profiteerden een jaar eerder al van de aantrekkende internationale zakelijke markt en zagen in 2016 een beperkte toename in bestedingen aan eten en drinken.

De restaurants zien een toename aan boekingen maar moet de gestegen bezoekersaantallen delen met meer concurrenten. Het restaurantaanbod verruimt en voor elk budget is genoeg keuze voor wie een bijzonder smaakbeleving zoekt. Keukens met lokale ingrediënten en authentieke recepturen kennen een grote belangstelling.

De fastservicesector groeit opmerkelijk. De behoefte aan een snelle hap zit echter niet zozeer in de traditionele cafetaria’s maar meer in lunchrooms en nieuwe eetconcepten die inzetten op meer gezonde en verantwoorde producten.

Na een sanering onder traditionele cafés kiest de drankensector van deze tijd voor een specialisatie om zich te onderscheiden: speciaalbieren, cocktails, koffie- en theespecialiteiten e.d. De drankensector liet enige jaren een krimp zien maar vertoont voor het tweede opeenvolgende jaar een groei.

 

Leisure

In 2016 zit er ook groei in de bestedingen bij horeca bij sport en recreatie. Meer vakanties in eigen land bij goed weer heeft recreatieve bestedingen gestimuleerd. Een professionalisering bij horeca-exploitaties bij bedrijven in het Leisure segment geeft een verschuiving naar hoger geprijsde consumpties.

 

Catering

Met het herstel van de Nederlandse economie en de stijging van de werkgelegenheid is het aantal potentiele lunchgebruikers in bedrijfsrestaurants gestegen.  Lunchen op het bedrijf is echter niet vanzelfsprekend. Werktijden zijn anders dan vroeger, het ‘nieuwe werken’ zet door, en het aanbod onderweg en in nabije horeca voelt concurrerend voor bedrijfscateraars. In 2016 gingen de foodservice-bestedingen in bedrijven minder hard omhoog dan in de horeca.

De eet- en drinkvoorzieningen in instellingen ondervinden nog steeds het effect van centrale bezuinigingen. In ouderenzorg was in eerdere jaren een krimp door herstructurering van verzorg- en verpleeghuizen. In 2016 zijn bezuinigingen in andere instellingen zichtbaar. Minder patiëntdagen, meer thuisverpleging en minder medewerkers. De verschuiving naar kleinschalige woon-zorg-locaties geeft ook een inkoopverschuiving van traditionele groothandels naar supermarkten en onlinespecialisten. Voor het totale marktsegment Instellingen is in 2016 sprake van een lichte daling aan eten en drinken.

Onderwijs ziet in de stijging van foodservicebestedingen dat studenten zich niet laten afschrikken door het prijskaartje van luxe belegde broodjes of de betere koffie in inpandige koffiecafes.

 

Onderweg

Tankshops op benzinestations moeten met vooral van gehaaste zakelijke rijders, beroepschauffeurs en rokers hebben. Ook deze groep wordt kritischer op het food- en drankaanbod toe. Op prijs leggen pompshops het af tegen nabijgelegen retail en fastservice. Voor foodservice in Petrol is geen stijging gemeten.

Een groei zit in de facilitaire horeca bij openbaar vervoer.

Recreatief winkelen geeft in 2016 een bestedingsgroei in horeca bij detailhandel.

 

Tabel met kerncijfers:

bovenstaande tekst + een tabel met kerncijfers is nu te vinden in de Downloadshop:

Viewer van database met kerncijfers Omzet & omzetontwikkeling:
kijk via hoofdmenu ‘Jaarboek’ bij Jaarcijfers op hoofdsector