Scenario Lockdown t/m december, dan 50% daling Foodservice omzet 2020

De “gedeeltelijke Lockdown” van 13 oktober, waarbij de horeca, bedrijfscatering, sport en vrijetijd stilgelegd is, zal langer duren dan de oorspronkelijke 4 weken. Bij de persconferentie van 3 november is de lockdown zelfs de verscherpt op publieke ruimtes.
De horeca zal op slot blijven tot ten minste medio december. Er zijn grote vraagtekens bij wat mogelijk is met de kerstdagen.

Veel branche-deskundigen, ondernemers en werknemers gaan er vanuit dat ook geheel december verloren is voor de horeca.

Prognose 1 (FSIN): -55% foodservice 2020

Het FSIN kwam 26 oktober met een update van hun scenario-berekeningen.

In de eerste berekening ging FSIN uit van de maatregelen van 29 september en daarna een herstel. Dat zou al een daling van 38% voor de foodservice-afzet betekenen.

Bij de zwaardere maatregelen van 13 oktober zullen de laatste 2 maanden van het jaar ook verloren zijn.
Dan leidt de Foodservice volgens het FSIN een verlies van 55%, wat neerkom op 8,8 miljard euro lagere consumentbestedingen Out-of-Home.

De drie buitenshuis kanalen (Horeca, Catering en Gemak) dalen naar verwachting in 2020 nu met maar liefst met 55% en leveren daarmee maar liefst € 8,8 miljard in ten opzichte van het recordjaar 2019. En dan heb ik het alleen over de verkoop van voedings- en genotmiddelen. De nieuwe “lockdown” hakt er ongelooflijk in.

De drie hoofdoorzaken :

  • Eerst de lockdown, daarna de beperkte toegang in de Horeca (1,5 meter regel) en in september een strenger beleid rond nachtsluitingen, feestjes en herfstweer. En per 14 oktober dan de zogenaamd ‘zachte lockdown’.
  • Het massale thuiswerken (en onderwijsbeperkingen) die ervoor zorgen dat veel cateringlocaties wellicht nooit meer opengaan.
  • We reizen veel minder, deels omdat we dat zelf niet willen en deels omdat het niet mag. En dat geldt ook voor toeristische attracties die maar heel beperkt gasten kunnen ontvangen.

Waar de Foodservice consumentuitgaven verliest door de Lockdown, daar winnen de supermarkten in de consumentbestedingen op Eten en drinken.
Het FSIN denkt dat er circa 4,2 miljard  meer aan thuisconsumptie in 2020 komt.

De drie At Home kanalen (Supermarkt, Speciaalzaak en New Retail) daarentegen winnen dit jaar € 4,2 miljard (ook puur in food, de nonfood omzetten van de supermarkten zijn niet meegerekend). Ook de speciaalzaak wint na jarenlange daling opeens € 310 miljoen omzet.

Tellen we de consumentbestedingen Out-of-Home (-€8,8 mld) en In-Home (+€4,2 mld) samen, dan zien we in de FSIN-berekening dat de Consument €4,5 miljard bezuinigt op zijn voedings- en genotmiddelen (-7,6% t.o.v. 2019).

NB: het FSIN spreekt over de bestedingen van de consument. De 55% daling in horeca en catering oogt hoog. Dit roept de vraag op of hierbij de horeca-verkoop van de thuismenu’s en borrelpakketten via retailers als retailbesteding telt. In bedrijfsomzet vloeit daarvan wel een deel naar horeca.

 

Projectie periodemonitor 2020:
Foodservice -43% inkoop, -51% omzet

Het FSIN rekent in termen van omzet (bestedingen) en heeft de meeste actuele metingen van de periodemonitor (p10) niet mee kunnen nemen.

De toeleverwaarde (inkoop) zal over 2020 procentueel minder gedaald zijn dat het FSIN-cijfer van 55%.

  • Periodes 7,8,9,10 gaven een kleine herstel in toeleverwaarde tussen de eerste en de tweede lockdown.
    YearToDate 2020p10 staat de monitor op -30,9% voor Foodservice.
  • Als prognose voor p11-p12-p13 kunnen we de negatieve cijfers van lockdown mei pakken (toeverwaarde p5: -70,9%). Dat is een mix van volledige sluiting van 2 1/2 maand en nog wat improvisatie-omzet (thuismenu’s, borrelpakketten, ed) rond de kerst.
  • Het gewogen gemiddelde over driekwart jaar -31% en een slotkwartaal van -71% geeft als jaarcijfer voor de Inkoop Foodservice 2020: -43%.

Van deze jaar-inkoop is een deel nooit als omzet in de kassa terecht gekomen. Laten we aannemen dat aan begin van elke lockdown een circa 1,5 week voorraad als verloren beschouwd mag worden (weggegooid of weggegeven). En daarnaast zal door de kleinere bezoekersaantallen per dag ook tijdens de aangepaste opening het gemis aan schaalgrootte extra waste betekenen.
Laten we het extra voorraadverlies stellen op (2x 1,5 week)/ 52 = 5,7% . En tellen we het schaalgroottegemis op 2% “teveel”-inkoop t.o.v. omzet mee.
Samen 7,7% inkoop zonder omzet.

De omzetprognose vanuit de periodemonitor wordt dan:

-42,9% inkoop
-7,7% voorraadverlies
——–
-50,6% omzet

Dit is het scenario, als er tot en met de kerst geen extra omzetmogelijkheden zijn. De cijfers kunnen gunstiger uitvallen als consumenten in december massaal ready-to-cook, ready-to-eat en ready-to-party pakketten bij hun favoriete horeca bestellen in plaats van bij retailers.