Nationaal Formule Onderzoek 2014 – Gasten waarderen horeca hoog [persbericht]

Gemiddeld worden restaurants, cafés en frietzaken gewaardeerd met een 7,7

Gast onverminderd positief over horeca

Gasten waarderen de dienstverlening van de horeca onverminderd hoog. Dit blijkt uit het Nationaal Formule Onderzoek, een gezamenlijk initiatief van het vakblad @FoodClicks en onderzoeksbureau Foodstep uit Bennekom.

formule

oordeel van gast

Gemiddeld krijgen onder meer de restaurants, cafés en frietzaken op de aspecten service, kwaliteit, prijs, sfeer, hygiëne en omgeving een rapportcijfer van een 7,7. De gast is ten opzichte van vorig jaar vooral positiever over de prijs en sfeer.

  • 12.000 respondenten beoordelen de horeca

  • Restaurants best beoordeeld met een 7,9

  • Kwaliteit eten en drinken op pretpark steeds beter gewaardeerd

  • Gemiddelde bestedingen aan eten en drinken €7,85

Het Nationaal Formule Onderzoek geeft de beoordelingen van gasten van formules in het foodservicekanaal weer. Zo’n 12.000 respondenten deden mee aan het onderzoek, nationaal representatief naar leeftijd, geslacht en regio. Uit het onderzoek blijkt dat gasten de restaurantsector op de aspecten prijs, service, sfeer, omgeving en kwaliteit het best beoordelen, met een 7,9. De leisure-, dranken- en logiessector (o.a. pretparken, cafés en hotels) krijgen alle drie een 7,7 van de gasten, terwijl de fastservicesector en de restaurants op bungalowparken het moeten respectievelijk moeten doen met een 7,6 en 7,5. De tankstations krijgt een waarderingscijfers van een 7,5 van de gasten, evenals horeca bij retail (o.a. restaurants bij Ikea en Hema).
Het overall oordeel van de gasten over de markt groeide de afgelopen drie jaar van een 7,65 in 2011 naar 7,75 in 2014. Onderzoeker Frank Meeuwsen van Foodstep: “Gasten zijn sinds het begin van de economische tegenwind erg kritisch. Ze willen waar voor hun geld. De groeiende tevredenheid over de diensten die worden geleverd is dan ook in dat licht bezien een knappe prestatie.”

Positiever over prijs

satisfiedMet name de aspecten prijs (in relatie tot hetgeen de outlet serveert) en sfeer (gezellig) worden door de gasten positiever beoordeeld. De gast waardeert prijs nu met een 7,5, tegen een 7,4 vorig jaar. Eenzelfde ontwikkeling maakt het aspect sfeer door. Waar dit aspect vorig jaar nog een 7,2 kreeg van de gasten, is dat nu een 7,3. Outlets lijken hiermee in te spelen op de wens van gasten, die beleving steeds belangrijker vinden. “Men zoekt gezelligheid, uiteraard in combinatie met goed eten en drinken tegen een betaalbare prijs”, aldus Meeuwsen. De betere waardering gaat gepaard met een lichte stijging van het gemiddelde bedrag dat gasten uitgeven in het foodservicekanaal. Was dat in 2013 ten opzichte nog €7,83, nu is dat €7,85. Vooral in de Aziatische restaurants (+27 procent), de themacafés (+12 procent) en de outlets op het vliegveld (+11 procent) wordt fors meer uitgegeven. In negatieve zin onderscheiden de horecaoutlets bij bungalowparken zich (-21 procent), de pizzeria’s (-10 procent) en de pannenkoekenrestaurants en poffertjeszaken (- 13 procent).

Door de jaren heen; pretpark in de plus

Als we de gastwaarderingen door de jaren heen bekijken dan doen onder meer de pretparken en dierentuinen het erg goed. Zo kregen deze segmenten binnen het zogenoemde out-of-homekanaal in 2013 nog een 7,2, nu is dat een 7,5. Vooral om de service (snelheid, attent, vriendelijk), de kwaliteit van hetgeen men serveert en de sfeer wordt men goed gewaardeerd. Dit geldt niet voor het aspect prijs. Dat zit met een 6,6 ruim onder het gemiddelde. De waardering van de wegrestaurants is net als vorig jaar gedaald. Gemiddeld krijgen deze restaurants een 7,3 van de gasten, een daling van 0,3 punt.

Formule Van der Valk best beoordeeld

Van der Valk Duiven

Van alle formules in het foodservicekanaal presenteert Van der Valk de meest gastvrije omgeving. De hotel- en restaurantketen wordt op basis van de criteria service, kwaliteit, prijs, hygiëne, sfeer en omgeving als beste beoordeeld door gasten met gemiddeld een 8,2. Van der Valk verdrijft hiermee Marriott Hotels van plek één in het Nationaal Formule Onderzoek.
De snelste groeier in de lijst is Subway. De broodjesketen bezet nu plek vijf en komt van plek 12. Het wist de gemiddelde score op de verschillende aspecten met 0,2 op te schroeven naar een 7,9. Binnen Leisure is het Landal Greenparks dat de hoogste ogen gooit. De horeca van de keten van bungalowparken scoort een ruime voldoende: een 7,8. Het stijgt daarmee van plek 11 in 2013 naar plek 8 dit jaar. Opvallend is dat de formules in het segment ‘horeca bij retail’ ook dit jaar laag scoren. La Place, Ikea en Hema hebben diverse nieuwe initiatieven ontplooid dit jaar, toch blijkt de waardering van de gasten relatief laag. Zo bezet Hema plek 26, La Place plek 27 en Ikea zelf plek 33. De fastfoodketens doen het overigens niet veel beter. Zowel McDonald’s als Burger King staan laag genoteerd op plek 34 en 35. Beide ketens scoren een gemiddeld cijfer op de beoordeelde aspecten van een 7,2. 


Over het onderzoek: nationaalformuleonderzoek.nl

Onderzoek FoodstepDe uitkomsten van het Nationaal Formule Onderzoek 2014 van @FoodClicks en Foodstep zijn gebaseerd op uitgebreid consumentenonderzoek in de jaren 2011 tot en met 2014 (eerste half jaar). Het Nationaal Formule Onderzoek geeft de beoordelingen van consumenten van formules in het foodservicekanaal weer. Verder geeft het onderzoek de penetratie en gebruiksfrequentie van kanalen en het besteed bedrag per bezoek naar doelgroep, dag en moment weer. Zo’n 12.000 respondenten deden mee aan het onderzoek, nationaal representatief naar leeftijd, geslacht en regio. De bijna 40.000 interviews die ten grondslag liggen aan het onderzoek staan gelijk aan meer dan 50.000 locatiebezoeken.