Nogmaals CBS versus Foodservice Monitor

Wederom hoorden wij vanuit onze achterban dat er vraagtekens zijn bij de CBS cijfers Horeca t/m 3 kwartaal 2015.
Vooral omdat de cijfer van het CBS zoveel positiever ogen dan de foodservicemonitor.

Bij downloads vind je een nieuwe memo, waarin beide statistieken (CBS versus Foodstep) naast elkaar gelegd zijn, en waarin de verschillen zo goed mogelijk verklaard zijn:

Vergelijking cijfers CBS-Foodstep, dec 2015

  • Beide statistieken zijn inmiddels onvergelijkbaar door
    a) definitieverschillen (eten en drinken versus totaal inclusief logies, zalen, entree ed)
    b) de verschillen in de ontwikkeling van het aantal vestigingen.
    (hoofdactiviteit – nevenactiviteit; wanneer wel/niet toewijzen aan horecasector, wanneer is bedrijf nog Retail)
    c) meting vanuit goederenstroom “inkoop” of via  “omzet” volgens BTW registers.
  • Vooral in de categorie Eetgelegenheden laat het CBS statistieken een hogere groei in aantal bedrijven zijn dan Foodstep & Datlinq.
    Dit lijkt een effect van ‘toewijzing op hoofdactiviteit. Bij Foodstep/Datlinq zijn nieuwe concepten op randgebied van horeca en detailhandel als langer bestempeld als foodservice-locatie. CBS volgt de KvK-inschrijvingen, en het is momenteel hipper om als horeca-bedrijf bestempeld te worden dan al retailer.
  • Zou de horeca brutomarge verbetering kunnen hebben doorgevoerd waardoor  de omzetgroei hoger is dan de inkoopgroei ?
    Misschien bij restaurants die wellicht meer service in prijskaartje verwerken en kleinere porties kunnen ‘verkopen’.
    Maar bij cafetaria’s verwacht je een sterke relatie tussen verkoop en inkoop.
  • Foodstep blijft bij het standpunt dat het niet logisch is, dat de horeca in deze economisch mindere tijden een topjaar van omzetgroei mee maakt.
  •         5 à 6 % is ongeloofwaardig;
  •         2 à 3% is voor de branchepartijen zelf (toeleveranciers, ketens) een meer herkenbare ontwikkeling,
    ook gezien de ontwikkeling in retail food en de macro-economische groei.
  • Deze memo zet de verschillen tussen de omzetstatistiek en het CBS en de Foodservicemonitor van Foodstep nog eens op een rijtje, met de tijdreeksen 2013 t/m 2015 3e kwartaal als illustratie.

cropped-fsfacts2016_1200x280.jpg