Scenario 2: Foodservice verliest €7,1 miljard in 2020 (FSIN)

De laatste ontwikkelingen rond de Corona-lockdown geven aanleiding om de eerste prognose rond het effect op horeca en catering zeer optimistisch te noemen.
Als het tegenzit, kan het omzeteffect oplopen van  een optimistische -2,5 mld (scenario 1) tot het sombere -7,1 mld (scenario 2).

Foodservice, Scenario 1 -€2,5 miljard (-12%)

In de eerste doorberekening van het  ‘gematigd positieve scenario’ (half maart) kwam het FSIN op bijna €2,5 miljard aan omzetverlies voor Foodservice als gevolg van de coronacrisis.
Vooral de Horeca krijgt in maart en april te maken met zware verliezen en ook in mei is er nog geen volledig herstel. Dan zou op jaarbasis een omzetdaling van €1,7 miljard voor de horeca betekenen. Bij Fastservice-bedrijven kan de omzetdaling beperkt goedgemaakt worden door de stijging in maaltijdbezorging en bij de drives. Ook Catering staat onder druk door de (gedeeltelijke) sluiting van bedrijven en onderwijsinstellingen. Op jaarbasis verliest catering €300 miljoen. On-the-go verliest ook in foodservicebestedingen door minder reisverkeer, zowel zakelijk als particulier.

De belangrijkste aannames bij dit doorgerekende corona-scenario:

  • De crisis duurt in volle omvang 3 maanden.
  • Daarna komt er een voorzichtig herstel.
  • De economie krimpt tot -1%, maar we komen nog niet in een diepe crisis.
  • De angst-effecten van deze crisis zullen bij de consument niet meteen verdwenen zijn, ook als de crisis voorbij is.
  • Er komen meer vakanties in eigen land

Wat is de omzetdaling, als we veel langer beperkt wordt in eten en drinken buitenshuis?

Op 16 april kwam het FSIN met een tweede berekening.
Het sombere 2e scenario gaat uit van een doorgezet lock-down met daarna een 1,5-meter economie tot in de herfst.
In dat geval komt de waardedaling in eten en drinken buitenshuis veel heftiger door.

Foodservice, Scenario 2 -€7,1 miljard (-34%)

FSNI : Het omzetverlies voor Foodservice over 2020 bedraagt dan €7,1 miljard.

De lockdown en de – daarna te verwachten – anderhalve meter economie zorgen ervoor dat we in 2020 afstevenen op een desastreus jaar voor de totale foodsector in Nederland. Maar Foodservice krijgt de hardste klappen: in totaal gaat er €7,1 miljard weg, waarvan de horeca met een min van 41,5% de hardste klappen krijgt. Supermarkten profiteren met een omzetstijging van €1,8 miljard.

In het nieuwe scenario raakt de crisis ook de startende, innovatieve ondernemers die levensvatbaar zouden zijn in een non-coronatijdperk en ondernemers die niet voldoende liquiditeit hebben om de klappen van het omzetverlies op te vangen.

Foodretail en toeleveranciers, Scenario 2

In het corona-scenario II is het effect van de coronacrisis op de thuisconsumptie minder gunstig dan in scenario I. Over heel 2020 stijgt de omzet van Foodretail met 4,1%, ofwel ruim €1,6 miljard. In het eerste, mildere scenario was dat 4,5%. Boosdoeners zijn de grotere onzekerheid bij de consument en de anderhalvemetereconomie.

Ook leveranciers in de Nederlandse voedselketen krijgen grote klappen door de crisis. Vooral de vele duizenden kleine leveranciers aan foodservicesectoren (waaronder de horeca) hebben niet alleen hun omzet zien wegvallen, maar zullen niet of nauwelijks hun producten kunnen afzetten via de supermarkt. En datzelfde geldt ook voor boeren en tuinders die ook nog eens hun exportmogelijkheden zien wegvallen.