Te hoge Covid-besmettingen. Evenementen vanaf 10 juli weer op slot. Sluitingstijden horeca naar 00.00u

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan.

Vanaf zaterdag 10 juli 2021, 06.00 uur, tot en met 13 augustus 2021 gelden de volgende maatregelen:

a) Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter.
Alle horeca sluit dagelijks om middernacht. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden. Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs op pauze tot en met 13 augustus 2021.

b) Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport. Evenementen duren max 24 uur. Meerdaagse evenementen zijn verboden.

c) Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. Eisen kunnen per land verschillen.

Nederland kleurt rood

Het Europees gezondheidscentrum ECDC heeft heel Nederland op rood gezet vanwege de enorme toename van het aantal coronabesmettingen.
De gezondheidsorganisatie kijkt wekelijks naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests.

Dat Nederland kleurt rood op de EU-kaart heeft gevolgen voor in- en uitgaand toerisme.
Het is aannemelijk dat andere landen nu strengere voorwaarden gaan stellen aan Nederlandse reizigers, maar landen bepalen zelf of en welke maatregelen ze nemen. Dat kan bijvoorbeeld een quarantaineplicht zijn of zelfs een inreisverbod.