Speciaal voor de vijfde editie van Food Hospitality schreef Jan Teunissen van Foodstep over groente en fruit (AGF) in de zorg.
VERSPRODUCTEN PROMINENTER
De AGF categorie in de zorg is eerder voorverpakt en biedt de consument minder vers product dan sectoren als bedrijfscatering en restaurants.
Instellingen realiseren ruim € 1 miljard van de € 17 miljard omzet aan eten en drinken in de foodservice. Met een aandeel van 5% van de totale inkoopwaarde aan eten en drinken valt AGF buiten de door koude dranken aangevoerde top 5 van productcategorieën van de instellingen. Opvallend, want in de bedrijven en restaurants staat AGF in de top 3.
Dalende omzet
De totale omzet in de instellingen daalt al jaren en AGF is hierop geen uitzondering. Net als in de totale foodservice is de waarde van de ingekochte groente bijna anderhalf keer zo groot als van het fruit. Het grote verschil zit in de verhouding van voorverpakte groente en fruit versus het verse product.
Waar in de instellingen verse groente en fruit minder dan de helft van de inkoopwaarde omvat, is dat in de andere marktsegmenten meer dan driekwart!
- Convenience verpakkingen bevatten vooral groentemixen, sla /salade en fruitsalade. Vooral groente gaat de diepvries in; peulvruchten en ook knolgewassen, groentemixen en bladgroenten.
- In instellingen keukens wordt meestal voor peulvruchten uit de diepvries gekozen. Het deel verse peulvruchten is slechts 6%, tegen bijna een kwart in bedrijven en één derde in restaurants.
- Conserven zijn nergens zo populair als in de zorg. Het mag niet verbazen dat een traditioneel product als appelmoes, compote nog steeds veruit favoriet is in de ‘care’ zorg.
Populair
- Anders dan in veel andere sectoren is AGF in zorginstellingen meer gebonden aan de warme maaltijd, zoals de inkoop van knolgewassen, bladgroenten en koolsoorten, terwijl ziekenhuizen het juist meer zoeken in verse sla, groente- en fruitsalades, tomaten en komkommers.
- In care staan koolsoorten en bladgroenten in de top 5, hoewel zeker in verpleeghuizen de bladgroenten naar de achtergrond zijn verdwenen.
- Het soort verse fruit verschilt niet zo veel tussen foodservice en instellingen. Citrusvruchten, appels en bananen zijn de meest populaire vruchten. In de instellingen staan ook de peren in de top 5, meloenen daarentegen niet.
- In foodservice wordt verhoudingsgewijs bijna 3x zo veel kruiden ingekocht als in de instellingen. Dit lagere aandeel van kruiden & peper is misschien ook een indicatie waarom voor veel cliënten het eten wat pittiger mag?
Duurzaamheid
In ons Foodservice Essentials boekwerk staan 12 trends beschreven met een herwaardering van traditie als centrale thema; ‘reinventing traditions’ betekent in de praktijk dat we imperfectie weer verkiezen boven gestandaardiseerd.
“Niet langer bepalen grote merken hoe iets moet smaken, het menu wordt bottom up aangejaagd door jonge ambachtsmensen die unieke smaken ontdekken, maken en verhandelen. Het branden van koffie, het brouwen van bier, het bakken van brood, het fermenteren van groente. Hoe werd vroeger het eten bereid? Waarom? Omdat het smaakt!”
Duurzaam voedsel groeit in foodservice en retail. In de instellingen blijft het waardeaandeel van duurzame voeding met keurmerken als Bio/EKO, Fair Trade, Vrije Uitloop desondanks teleurstellend gering. Ook in de AGF categorie, met 1% van de totale inkoopwaarde.
Thema’s als duurzaamheid en transparantie worden steeds actueler. De beoordeling van het assortiment in een bedrijfsrestaurant valt ruimschoots beter uit als er een Fair Trade / bio – eko assortiment wordt aangeboden.
Regionale producten zijn hierbinnen een steeds vaker terugkomend onderwerp. De nieuwe ondernemers proberen echt verbinding te leggen met andere partijen in de keten , zoals boeren, telers, koks en restaurateurs.
Deze ontwikkelingen bieden ook de instellingenwereld genoeg mogelijkheden om hun eten en drinken te ‘verversen’.
Voor de consument
De consument waardeert het verse product. Het wensenpakket van de gast wordt ook nog eens steeds gevarieerder. Zo heeft ruim 1 op de 5 volwassenen een speciale eetvoorkeur, zoals al dan niet parttime vegetarisch eten, eten zonder allergenen, e.d.
En mijn eigen patiëntenervaring in een ziekenhuis heeft geleerd dat (eiwitrijk) eten en bewegen (fit zijn) belangrijk zijn voor het herstel. Het eten moet dan wel goed en smaakvol zijn en hier mag ‘vers’ best een veel prominentere plaats in krijgen!
NB: de PDF-versie van dit artikel staat bij de Downloads