Wat vinden we van Chinese restaurants ?

NRCq vroeg ons wat op dit moment de score is op dienstverlening en hygiëne in de Chinese restaurants.
Deze sector stond afgelopen maand in het nieuws, omdat ze weer Chinese koks mogen invliegen.  Het opleiden van Nederlanders tot wok-kok blijkt geen succes op de arbeidsmarkt.

Chinese restaurants op hygiene en sfeer beoordeeld

Het vooroordeel luidt: “De Chinees is onhygiënisch en sfeerloos”.
Dat valt best mee.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) klopt deze stelling, want de NWVA sloot vorig jaar 23 Chinese restaurants omdat ze zo vies waren dat ze schadelijk zouden zijn voor de gezondheid van de bezoekers.

De Nederlandse consument denkt daar milder over. Zij is de afgelopen jaren iets positiever geworden over de hygiëne en verzorging van Chinese restaurants, blijkt uit onderzoek van Foodstep onder 12.000 personen. Gemiddeld gaven de geënquêteerden een 7,8 (op een schaal van 0 tot 10), wat precies gelijk ligt aan het gemiddelde in de hele restaurantbranche.

Chinese restaurants score hygiene

restaurants scores gastentevredenheid 2014

 

Op sfeer scoort de chinees wel lager dan  het restaurant-gemiddelde.

Maar de scores zijn ook gerelateerd aan de verwachtingen van de gast. Voor het totaal oordeel speelt prijs bij Chinese restaurants een grotere rol dan sfeer.
Bij Nederlands-Franse restaurants worden bedrijven harder afgerekend op een sfeerloze beleving.
Over het algemeen is de Nederlander positief over zijn restaurant-ervaring in eigen land. De sector krijgt gemiddeld een 8.

Het aantal Chinese restaurants is sinds 2003 met 12 procent afgenomen.
Dit komt vooral door het verouderde concept. Het gaat wel goed met de andere Aziatische restaurants: sushi, japans, thais zijn de nieuwe gezichten met een groeiend aanbod en positieve scores op gasttevredenheid.