WK voetbal geen onverdeeld genoegen voor de horeca

In hoeverre scoort de horeca bij een WK voetbal?

Met het WK voetbal in Rusland in aantocht dook Foodstep in de maandstatistieken van bestedingen in horeca en catering. Een terugblik op de omzetbewegingen rond het WK 2014 in Brazilië en het EK 2016 in Frankrijk geeft een verrassende conclusie.

Wat blijkt:

Veel horecabedrijven worden helemaal niet gelukkig van een mondiaal voetbalevenement.

Het WK van 2014

We zagen bij het WK in Brazilië in juni 2014, dat cafés en sportkantines een stijging in de omzet lieten zien (+6%). Mooie grote TV-schermen en oranje tribunes, waar op de spannende momenten niemand durfde op te staan om te bestellen. Dus wel een omzet-plus, maar geen dubbele cijfers waar veel kroegbazen op gehoopt hadden.

In andere drankbedrijven (eetcafés, koffiehuizen, strandbedrijven) en horeca bij indoorsport was er minder klandizie. De Drankensector als totaal liet een bescheiden groei zien.
Restaurants en fastfoodbedrijven konden deels tegemoetkomen aan de wens van een snelle hap rond de voetbalwedstrijden (shoarmazaken, petit-restaurants, en kleine snackbars), maar de meeste eetgelegenheden zagen gasten wegblijven. Nederlanders zaten liever thuis aan de buis of in het café. Uit eten gaan werd deze weken uitgesteld. De restaurantsector als totaal zag een omzet van -5% ten opzichte van het jaar ervoor.
Aangezien de maandomzet van restaurants meer is dan die van cafés, had het WK voetbal 2014 voor horeca als totaal een negatief omzeteffect.

De gespecialiseerde thuisbezorging was niet gemeten in bovenstaande. Maar het is zeer waarschijnlijk dat deze diensten gescoord hebben tijdens het WK. De winst van de thuisbezorgingsomzet is echter niet groter dan het verlies in de traditionele horeca, waardoor beide tezamen ook geen omzetplus gaven in 2014.

WK voetbal 2014 en daling horecabestedingen

 

Een kampioenschap met en zonder Oranje

2014 was een WK met Oranje erbij. De imposante zegetocht van het Nederlands Elftal hield de volle periode aan. Het toernooi werd voor Nederland pas op zaterdag 12 juli afgesloten met de wedstrijd om de derde plaats. Gastland Brazilië werd door Oranje met 3-0 verslagen. Men hing lang gekluisterd aan de beeldschermen in cafés of thuis. Met over de totale periode bekeken meer bestedingen thuis dan in de horeca.

Een WK zonder Oranje, zoals nu in Rusland, hebben we nog niet in de statistieken. Daarom een terugblik op het EK 2016 zonder Nederland.
Voor veel fans hoefde in juni 2016 het ‘normale’ uitgaan niet persé te wijken voor voetbal-kijken. Het EK-voetbal in Frankrijk gaf de cafés een duwtje in de rug, maar in de andere sectoren zat geen groei.  De horecabestedingen kenden een bescheiden +1,6% groei. Het slechte weer in juni-juli voelde als een grotere spelbreker voor de horeca dan het EK-evenement.

Geen overtuigend positief effect

Samenvattend, een voetbalevenement is geen onverdeeld genoegen voor de horeca. Cafés zullen de omzet zien stijgen, maar veel restaurants zullen klandizie missen. Ook bij menig cafébaas is het afwachten of de investering in aankleding en extra personeel terugverdiend kan worden.

Bijlage:

Indicatie maandomzet juni voor de meest getroffen horecasectoren:

[+] Sectoren met stijging bij een WK en hun maandomzet :

  • Cafes : 100 miljoen euro (exclusief eetcafés)
  • Sportaccommodaties: 36 miljoen euro,
  • Snackbars:55 miljoen euro

190 mln * +5 à 7% = 11 mln euro

[-] Sectoren met duidelijke daling bij een WK en hun maandomzet :

  • Restaurants 331 miljoen euro.
  • Eetcafés 61 miljoen euro.
  • Zalen-/partycentra 25 miljoen euro

415 mln * – 3 à 5% = -16 mln euro

Per saldo voor totale horeca geen positief effect

 

 

2 gedachten over “WK voetbal geen onverdeeld genoegen voor de horeca

Reacties zijn gesloten.